Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szemével \"diktálta\" könyvét a megbénult főszerkesztő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két 2007-ben Arany Pálma-díjra jelölt film, köztük Tarr Béla Londoni férfi című alkotása is a héten kerül a magyar mozikba.

A héten mutatják be a magyar mozik Tarr Béla új filmjét, a Londoni férfit. A 2007-es Cannes-i Filmfesztiválon debütált és Arany Pálma-díjra is jelölt alkotásban egy kikötői pályaudvar váltóőre szemtanúja lesz egy verekedésnek, amelynek következtében egy bőröndnyi pénz kerül a birtokába.

A férfi a pénzt felhasználva igyekszik segíteni lányán, kifejezni szeretetét, majd amikor ez nem sikerül, megpróbálja visszaszolgáltatni a pénzt.

A Geroges Simenon krimijéből készült filmben Tarr Béla korábbi alkotásaihoz hasonlóan, nem a történeten, hanem annak ábrázolásán van a hangsúly.

A fekete-fehér képek, a hosszú snittek és a kevés dialógus egyszerre teremt feszültséget és hangsúlyozza ki a szereplők kilátástalan, reményvesztett helyzetét.

A Londoni férfihez hasonlóan szintén tavaly jelölték Arany Pálma-díjra a hét másik premierjét, a Szkafander és pillangót. A film Jean-Dominique Bauby, a francia Elle magazin egykori főszerkesztőjének magyarul is megjelent, önéletrajzi regénye nyomán készült.

Bauby 1995-ben, 43 évesen, egy súlyos szélütés következtében kómába esett. Miután húsz nap múlva magához tért, kiderült, hogy bal szemét kivéve az egész teste lebénult.

Bauby szemmozgással "diktálta le" megváltozott életének sokszor humorral is fűszerezett regényét, amelynek 1997-es megjelenését mindössze két nappal élte túl.

Julian Schnabel New Yorki-i képzőművész-rendező szubjektív kameráján keresztül mesteri eszközökkel vitte filmre a megrázó történetet, amely Cannes-ban és a Golden Globe díjátadón is elnyerte többek közt a legjobb rendezés díját, és idén négy kategóriában is Oscar-díjra jelölték.

Leonardo DiCaprio főszereplésével a héten egy dokumentumfilmet is bemutatnak a mozik. Az utolsó óra a környezetszennyezés és a globális felmelegedés összefüggéseire és veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet.

A Michael Moore stílusában készült dokumentumfilm propagandisztikus eszközökkel magyarázza a politikusok és a gazdaság vezetőinek felelősségét, miközben hangsúlyozza az egyén környezettudatosságának fontosságát is.