Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyulai: \"Máig kísér a fehér vászonon történő csoda hatása\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedden kezdődik a 39. Magyar Filmszemle, amelynek ünnepélyes megnyitóján átadják a Magyar Mozgókép Mestere díjakat. Az elismerést idén, mások mellett, Gyulai Líviusz grafikus, animációsfilm-rendező veheti át. A Kossuth-díjas és érdemes művész munkáiból a szemle ideje alatt kiállítást is rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Gyulai Líviusz a hetvenes évek közepe óta készít animációs filmeket. A művész az InfoRádiónak elmondta: attól teljes az életműve, hogy a grafikai munkássága mellett a filmezéssel is foglalkozott.

A generációm számára az olvasás és a mozi rendkívül nagy élményt jelentett. A fehér vásznon történő csoda hatása gyerekkoromtól fogva elkísért, és csodálatos érzés volt, amikor először megmozdultak ott a figuráim - tette hozzá a grafikus és animációsfilm-rendező.

A művész arról is beszélt: ahogyan grafikai, úgy animációs munkáira is a groteszk és a humoros szemlélet a jellemző.

Változatos, groteszk világban élünk, ez pedig az ember alkotásaiban is tükröződik - mondta Gyulai Líviusz, majd úgy fogalmazott: "azt hiszem, egy kicsit tükör is ez a korunk, és természetesen magunk előtt".

A művész munkáiból a filmszemle ideje alatt kiállítás látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Gyulai Líviusz elmondta: igyekezett úgy összeválogatni a tárlat darabjait, hogy jól jellemézzék grafikusi és filmes munkásságát is.

Hanganyag: Oláh András