eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A sztrájkolók a zenészeknek megkegyelmeztek

A sztrájkoló hollywoodi forgatókönyvírók szakszervezete megegyezett a Grammy-díjátadó gála szervezetével, így a rendezvényt megtarthatják a tervezett időpont.

Nem jut a Golden Globe sorsára a Grammy-gála, ugyanis a múlt heti biztató egyeztetések után az írók hivatalosan is megegyeztek a rangos zenei esemény szervezőivel.

A megállapodás értelmében az írók szervezetének tagjai részt vehetnek a február 10-i díjátadó előkészületeiben, vagyis megírhatják többek között a felkonferáló és összekötő szövegeket.

A szakszervezet nyugati parti elnöke, Patrick M Verone szerint a zenészek hasonló helyzetben vannak, mint a forgatókönyvírók, vagyis hasonló kompenzációra lenne szükségük az új média térhódítása miatt.

A Grammy-t szervező testület, a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiájának elnöke, Neil Portnow közölte: a döntés értelmében méltó eseményt szervezhetnek az 50. díjátadóra.

Ugyanakkor az továbbra sem dőlt el, mi lesz a február 24-ére tervezett Oscar-díjátadó sorsa. A szervezők egyelőre azt találták ki, hogy archív felvételeket vetítenek, ha nem sikerül megállapodni az írókkal, de mindenképpen megtartják a gálát.

A sztrájk november 5-én kezdődött, miután a 12 ezer írót tömörítő szakszervezet, a Writers Guild of America nem tudott megegyezni a stúdiókkal a jogdíjak felosztásáról.

A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből.

A szakszervezet legutóbb közel húsz éve, 1988-ban hirdetett munkabeszüntetést, ami akkor 22 hétig tartott.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×