eur:
394.05
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Dinoszaurusz-csontváz az árverésen

Dinoszaurusz-csontváz, kardfogú tigris koponyája, őskövületek, meteordarabok, s mintegy százötven egyéb természettudományos ritkaság kerül kalapács alá a Christie's aukciós ház áprilisi párizsi árverésén.

A 450 millió évtől napjainkig címet viselő árverésen külön szekciót szentelnek a dinoszauruszoknak, amelyek mintegy 160 millió éven át uralták a Földet, mielőtt 65 millió évvel ezelőtt hirtelen eltűntek volna bolygónkról - olvasható az Artdaily című angol nyelvű honlapon.

Az árverés sztárja minden bizonnyal a Triceratops, a mai orrszarvúra emlékeztető növényevő dinoszaurusz 7,5 méter hosszú csontváza lesz. Az őslénytani ritkaság értékét mintegy félmillió euróra (129 millió forintra) becsülik. A Triceratopsnak még nincs neve így a vevő a csontvázzal együtt a névadás jogát is megvásárolja.

Kalapács alá kerül egyebek között egy Tyrannosaurus-tojás, amelynek értékét 20-25 ezer euróra, azaz 5-6,5 millió forintra
becsülik.

Szerepel az aukció katalógusában a Plesiosaurus, a tengeri ősgyík 110 millió évesre becsült foga, valamint az Apatosaurus, minden idők legnagyobb szárazföldi állatának 2 méter hosszú lábszárcsontja. E dinoszaurusz-maradvány 150 millió éves, értéke pedig 25-30 ezer euró (6,5-7,8 millió forint).

A kardfogú tigris koponyája 35-45 ezer eurós (9-11,6 millió forintos) értéket képvisel. A pleisztocén korból származó, vagyis relatíve "fiatal", legfeljebb 128 ezer, de lehet, hogy "csupán" tízezer éves medve koponyája viszont mindössze 3,5.4,5 ezer eurót (905 ezer -1,16 millió forintot) ér.

Az árverés érdekessége egy 400 kilogramm súlyú, 1,8 méteres "rézlevél". A leginkább egy modern műtárgyra emlékeztető, természetesen képződött óriás rézdarab, amelyre Michiganben bukkantak, a tudósok szerint hidrotermális energia, nagyfokú hőingadozások hatására nyerte el jelenlegi alakját. Becsült értéke 30-35 ezer euró (7,8-9 millió forint).

Az aukcióra április 16-án kerül sor a francia fővárosban, ám az árverésre bocsátott természettudományos ritkaságok legérdekesebbjeit már március elején a nagyközönség elé tárják.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×