Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dinoszaurusz-csontváz az árverésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dinoszaurusz-csontváz, kardfogú tigris koponyája, őskövületek, meteordarabok, s mintegy százötven egyéb természettudományos ritkaság kerül kalapács alá a Christie's aukciós ház áprilisi párizsi árverésén.

A 450 millió évtől napjainkig címet viselő árverésen külön szekciót szentelnek a dinoszauruszoknak, amelyek mintegy 160 millió éven át uralták a Földet, mielőtt 65 millió évvel ezelőtt hirtelen eltűntek volna bolygónkról - olvasható az Artdaily című angol nyelvű honlapon.

Az árverés sztárja minden bizonnyal a Triceratops, a mai orrszarvúra emlékeztető növényevő dinoszaurusz 7,5 méter hosszú csontváza lesz. Az őslénytani ritkaság értékét mintegy félmillió euróra (129 millió forintra) becsülik. A Triceratopsnak még nincs neve így a vevő a csontvázzal együtt a névadás jogát is megvásárolja.

Kalapács alá kerül egyebek között egy Tyrannosaurus-tojás, amelynek értékét 20-25 ezer euróra, azaz 5-6,5 millió forintra
becsülik.

Szerepel az aukció katalógusában a Plesiosaurus, a tengeri ősgyík 110 millió évesre becsült foga, valamint az Apatosaurus, minden idők legnagyobb szárazföldi állatának 2 méter hosszú lábszárcsontja. E dinoszaurusz-maradvány 150 millió éves, értéke pedig 25-30 ezer euró (6,5-7,8 millió forint).

A kardfogú tigris koponyája 35-45 ezer eurós (9-11,6 millió forintos) értéket képvisel. A pleisztocén korból származó, vagyis relatíve "fiatal", legfeljebb 128 ezer, de lehet, hogy "csupán" tízezer éves medve koponyája viszont mindössze 3,5.4,5 ezer eurót (905 ezer -1,16 millió forintot) ér.

Az árverés érdekessége egy 400 kilogramm súlyú, 1,8 méteres "rézlevél". A leginkább egy modern műtárgyra emlékeztető, természetesen képződött óriás rézdarab, amelyre Michiganben bukkantak, a tudósok szerint hidrotermális energia, nagyfokú hőingadozások hatására nyerte el jelenlegi alakját. Becsült értéke 30-35 ezer euró (7,8-9 millió forint).

Az aukcióra április 16-án kerül sor a francia fővárosban, ám az árverésre bocsátott természettudományos ritkaságok legérdekesebbjeit már március elején a nagyközönség elé tárják.