eur:
394.1
usd:
370.28
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Íme, az idei Oscar hivatalos jelöltjei

Az Egyesült Államokbeli Los Angelesben kedden hivatalosan is bejelentették az idei Oscar-díj jelöltjeinek listáját. A legparádésabb névsort a férfi főszereplők kategóriája hozta, itt George Clooney, Daniel Day-Lewis, Johnny Depp, Tommy Lee Jones és Viggo Mortensen harcol majd a filmvilág legértékesebb szobráért.

A Los Angeles-i Beverly Hillsen magyar idő szerint kedden bejelentették az Amerikai Filmakadémia idei Oscar-díjainak jelöltjeit.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a nevek alapján a legerősebb kategória a férfi főszereplőké lett, itt ugyanis George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), Johnny Depp (Sweeny Todd The Demon Barber of Fleet Street), Tommy Lee Jones (In The Valley of Elah) és Viggo Mortensen (Eastern Promises) méri össze erejét és támogatottságát.

A női főszereplők között Cate Blanchett (Elizabeth: Az aranykor), Julie Christie (Egyre távolabb), Marion Cotillard (La Vie en Rose), Laura Linney (The Savages) és Ellen Page (Juno) nyerheti el az Oscar-díjat. Ebben a kategóriában meglepetés, hogy nem jelölték a Vágy és vezeklés főszereplőjét, Keira Knightley-t, pedig korábban általános vélemény volt, hogy megnyerheti az Oscar-díjat.

A legjobb film kategóriában a Vágy és vezeklés, a Juno, a Michael Clayton, a Nem vénnek való vidék és a Vérző olaj vetélkedik.

A legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában egy izraeli (Beaufort), egy osztrák (The Counterfeiters), egy lengyel (Katyn), egy kazah (Mongol) és egy orosz (12) alkotást jelöltek.

A rendezőknél Julian Schnabel (The Diving Bell and the Butterfly), Jason Reitman (Juno), Tony Gilroy (Michael Clayton), Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék) és Paul Thomas Anderson (Vérző olaj) közül kerülhet ki a győztes.

A legtöbb jelölést, nyolcat-nyolcat, a Nem vénnek való vidék és a Vérző arany című filmek kapták.

A teljes jelöltlistát ide kattintva olvashatja el!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×