Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A kultúra az igazság megnyilvánulása\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kulturális élet szereplőit köszöntötték a Parlamentben a Magyar Kultúra Napján. Az Országgyűlés elnöke beszédében az igazság megnyilvánulásának nevezte a kultúrát, amely összeköti a nemzetet.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy az idei év a reneszánsz éve, a kulturális párbeszéd éve és a Biblia éve.

A házelnök úgy vélte: ez jó alkalom arra, hogy a magyar kultúra a világ előtt is bemutatkozhasson.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta az ünnepségen és arról beszélt, hogy a mai társadalom és politika az érdekeket helyezi az értékek elé.

Az Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar kultúra újjászületését kívánja a jövőre nézve.

Sok pénz a kultúra fejlesztésére

A Reneszánsz Év költségvetéséből a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárd forintot fordít idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium - jelentette ki Hiller István szakminiszter kedden, a magyar kultúra napján tartott kitüntetés-átadáson a Néprajzi Múzeumban.

Hiller István elmondta: a fenti összegből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot költenek, míg a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot.

Külön forrást különítenek el az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére - fűzte hozzá. A szakminiszter kiemelte, hogy a könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak.

Szólt arról is, hogy felújítják Vitéz János egykori dolgozószobáját, a Studiolót, és külön pályázatot írnak ki az irodalmi emlékházak, tájházak megújítására.

Emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén elindították a kulturális modernizáció programját.

Ennek keretében megerősítették a magyar kultúra külföldi megjelenését, egyebek mellett átadták Berlinben a Collegium Hungaricumot, felújították a Római Magyar Akadémia épületét, magyar kulturális évadot rendeztek Németországban és kulturális évadot indítottak Kínában.

A tárcavezető megemlítette azt is, hogy létrehozták a magyar kulturális diplomácia új központját, a Balassi Intézetet, és kialakították a kulturális szakdiplomata-hálózatot.

A fővárosban és vidéken is eredményes kiállításokat rendeztek - idézte fel Hiller István.

A szakminiszter kiemelte: hétfőn újtára indították a Reneszánsz Évet, amely 2009. január 22-éig tart, másnap, január 23-án pedig a Budapesti Fesztiválzenekar a Carnegie Hallban ad koncertet, megnyitva a New York-i magyar évadot.

A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményekkel együtt "nagyon sok minden nincsen rendben".

A közművelődés és közkultúra megerősítése, az esélyegyenlőtlenség csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra programkínálatának színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges - hangsúlyozta.

Ezért, mint mondta, céljuk, hogy a költségvetés közművelődésre fordított támogatása minden évben reálértéken is növekedjen, legalább a mindenkori inflációt 5 százalékkal meghaladó mértékben bővüljön.

A magyar kultúra ünnepe 1989 óta január 22.; Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.