eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

"A kultúra az igazság megnyilvánulása"

A magyar kulturális élet szereplőit köszöntötték a Parlamentben a Magyar Kultúra Napján. Az Országgyűlés elnöke beszédében az igazság megnyilvánulásának nevezte a kultúrát, amely összeköti a nemzetet.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy az idei év a reneszánsz éve, a kulturális párbeszéd éve és a Biblia éve.

A házelnök úgy vélte: ez jó alkalom arra, hogy a magyar kultúra a világ előtt is bemutatkozhasson.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a magyar nyelv fontosságát hangsúlyozta az ünnepségen és arról beszélt, hogy a mai társadalom és politika az érdekeket helyezi az értékek elé.

Az Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy a magyar kultúra újjászületését kívánja a jövőre nézve.

Sok pénz a kultúra fejlesztésére

A Reneszánsz Év költségvetéséből a kultúra fejlesztésére 2,4 milliárd forintot fordít idén az Oktatási és Kulturális Minisztérium - jelentette ki Hiller István szakminiszter kedden, a magyar kultúra napján tartott kitüntetés-átadáson a Néprajzi Múzeumban.

Hiller István elmondta: a fenti összegből a népi kultúrára és hagyományőrzésre, a kistérségi kultúra fejlesztésére 730 millió forintot költenek, míg a vidék muzeális és levéltári értékeinek megőrzésére 470 millió forintot.

Külön forrást különítenek el az egyházi gyűjtemények és levéltárak fejlesztésére - fűzte hozzá. A szakminiszter kiemelte, hogy a könyvtári értékek digitalizálására 220 millió forintot fordítanak.

Szólt arról is, hogy felújítják Vitéz János egykori dolgozószobáját, a Studiolót, és külön pályázatot írnak ki az irodalmi emlékházak, tájházak megújítására.

Emlékeztetett arra, hogy 2006 őszén elindították a kulturális modernizáció programját.

Ennek keretében megerősítették a magyar kultúra külföldi megjelenését, egyebek mellett átadták Berlinben a Collegium Hungaricumot, felújították a Római Magyar Akadémia épületét, magyar kulturális évadot rendeztek Németországban és kulturális évadot indítottak Kínában.

A tárcavezető megemlítette azt is, hogy létrehozták a magyar kulturális diplomácia új központját, a Balassi Intézetet, és kialakították a kulturális szakdiplomata-hálózatot.

A fővárosban és vidéken is eredményes kiállításokat rendeztek - idézte fel Hiller István.

A szakminiszter kiemelte: hétfőn újtára indították a Reneszánsz Évet, amely 2009. január 22-éig tart, másnap, január 23-án pedig a Budapesti Fesztiválzenekar a Carnegie Hallban ad koncertet, megnyitva a New York-i magyar évadot.

A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az eredményekkel együtt "nagyon sok minden nincsen rendben".

A közművelődés és közkultúra megerősítése, az esélyegyenlőtlenség csökkentése, a tehetséggondozás, a közkultúra programkínálatának színvonalemelése csak forrásbővítéssel lehetséges - hangsúlyozta.

Ezért, mint mondta, céljuk, hogy a költségvetés közművelődésre fordított támogatása minden évben reálértéken is növekedjen, legalább a mindenkori inflációt 5 százalékkal meghaladó mértékben bővüljön.

A magyar kultúra ünnepe 1989 óta január 22.; Kölcsey Ferenc a kézirat tanúsága szerint 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×