Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kitelepítenék Firenze belvárosából Michelangelo Dávidját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Új helyre akarják szállítani Michelangelo Dávidját, hogy a turisták kényelmesebben csodálhassák meg a világ egyik leghíresebb szobrát.

Az 1504-ben készült márványszobor jelenleg a Firenze központjában, a Dómtól néhány lépésre található Galleria dell' Accademiában tekinthető meg, a város kulturális ügyekért felelős tisztségviselője, Paolo Cocchi azonban már kérvényezte Francesco Rutelli kulturális minisztertől, hogy átszállíthassák egy méltóbb helyre.

A városi tanács azt szeretné, ha a szobrot a firenzei körgyűrűnél felépítendő hangversenyteremben állítanák ki.

"Firenze túl sok turistát vonz, a Dávid szobor jelenlegi helye logisztikailag nagyon szerencsétlen. Mindenkinek jobb lenne, ha olyan helyre kerülne, ahol kényelmesebben megtekinthető" - érvel Cocchi.

Nem terveznek a kérdésről népszavazást, sem pedig társadalmi vitát, tette hozzá, hiszen ez nem több matematikai kérdésnél.

A valódi indok prózaibb


Évente átlagosan 1,3 millió belépőjegyet adnak el az Accademiába, és a kiállítás legnagyobb attrakciója egyértelműen a Dávid szobor. A turisták száma ráadásul gyorsan nő, így a belváros egyszerűen túlzsúfolttá vált - hangsúlyozta Claudio Martini, a firenzei turisztikai hivatal vezetője.

A Dávid szobrot 135 éve vitték át az Accademia épületébe, előtte a Piazza della Signorián állt, ahova eredetileg is tervezték - itt változatlanul megtekinthető a másolata.

A terv bírálói azonban azzal vádolják a város vezetését, hogy Dávid áthelyezésének sokkal prózaibb oka van: a belvároson áthaladó, nagy vitát kiváltott villamos vonal. Az új villamos ugyanis a Dóm és az Accademia közelében haladna el, és félő, hogy az általa okozott rengés károsítaná a világhírű szobrot.