eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Átadták az Arany Glóbusz-díjakat

A legjobb drámai filmként a Vágy és vezeklés, a legjobb drámai filmszínészként Daniel Day-Lewis, a legjobb drámai filmszínésznőként pedig Julie Christie kapott Arany Glóbusz-díjat idén.

Az Oscar-díj "előszobájának" is tekintett Arany Glóbusz nyerteseit helyi idő szerint vasárnap este hirdették ki a Los Angeles-i Beverly Hillsben. A forgatókönyvírók sztrájkját támogató színészek bojkottja miatt a 65. alkalommal odaítélt filmes és televíziós díjakat a szokásos több órás csillogó gála helyett, sztárok nélkül, félórás száraz sajtótájékoztató keretében ismertették.

A Vágy és vezeklés második világháborús szerelmi dráma, amelyet összesen hét kategóriában jelöltek. A magyar mozikban a film január 24-étől látható.

Daniel Day-Lewis ír színész a Vérző olaj, a brit Julie Christie pedig az Egyre távolabb című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

A legjobb női epizódszerepért Cate Blanchett kapott Arany Glóbusz-díjat az Ott sem vagyok (I'm not there) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi epizódszereplő díját Javier Bardem Nem vénnek való vidék nyerte el.

A vígjáték vagy musical kategóriában a legjobb filmnek járó Arany Glóbusszal A Fleet Street démoni borbélya című alkotást jutalmazták. Ugyanebben a kategóriában a legjobb színésznő a francia Marion Cotillard lett az Edit Piafról szóló filmben (Piaf) nyújtott alakításáért.

A legjobb színész díját az amerikai Johnny Depp érdemelte ki, aki a vendégei torkát elvágó bosszúszomjas borbélyt alakít A Fleet Street démoni borbélya című filmben.

A legjobb animációs film a mesterszakáccsá váló bátor patkány kalandjairól szóló francia L'ecsó (Ratatouille) lett. A legjobb idegen nyelvű film Arany Glóbuszát a Szkafander és pillangó című francia-amerikai alkotás kapta.

Ugyanehhez a filmhez kötődik a legjobb filmrendező díja, amelyet az amerikai Julian Schnabel kapott. Az életrajzi dráma Jean-Dominique Bauby, az Elle France főszerkesztőjéről szól, aki 1995-ben egy szélütés következtében kómába esett, majd 20 nap múlva szinte teljesen lebénulva tért magához.

A legjobb filmes forgatókönyv kategóriában Ethan és Joel Coen alkotása, a Nem vénnek való vidék nyert. A legjobb eredeti filmzene díját a Vágy és vezeklésnek, illetve Dario Marianelli zeneszerzőnek ítélték oda. A legjobb eredeti filmdal a Guaranteed lett az Út a vadonba című filmből.

A televíziós kategóriákban a legjobb drámai tévésorozat a Mad Men lett. A legjobb színésznő drámai sorozatban Arany Glóbuszát Glenn Close (Damages), míg a legjobb színész drámai filmsorozatban címét Jon Hamm (Mad Men) nyerte el.

A vígjáték- vagy musicalsorozatok között a Futottak még... című alkotás nyert. Ebben a kategóriában a legjobb színésznő Tina Fey (30 Rock), a legjobb színész pedig David Duchovny (Kaliforgia) lett.

Az idei Arany Glóbusznak nem volt kiemelkedő nyertese. A Vágy és vezeklés szerezte meg a legjobb drámai film, valamint a legjobb eredeti filmzene díját. A Fleet Street démoni borbélya szintén két győzelmet tudhat magáénak: a vígjáték, musical kategóriában a legjobb film, illetve a legjobb férfi színész kitüntetését.

A mindössze 28 perces sajtótájékoztatóvá silányult eseményen a közönséget többségében riporterek, a HFPA tagjai és vendégei alkották.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) által alapított díjakat 1944 óta ítélik oda a legjobb filmeknek és színészeknek. A forgatókönyvírók, illetve az őket támogató színészek miatt első ízben maradt el az Arany Glóbusz-gála.

Nem volt vörös szőnyeges bevonulás, a nézők nem láthatták kedvenceiket, akik valószínűleg otthonaikban vagy egy partin követték figyelemmel a díjak kihirdetését.

Ha a forgatókönyv-írók sztrájkja nem fejeződik be - és erre egyelőre nem látszik esély -, akkor a február 24-ei Oscar-gála megrendezése is veszélybe kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×