Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kasszandra álma: gyilkosság megrendelésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2008-as év első filmpremierjei között szerepel Woody Allen legújabb alkotása, a Kasszandra álma.

Ian és Terry egy anyagi gondokkal küszködő testvérpár. Míg Ian befektetéseihez nem talál megfelelő anyagi forrásokat, Terrynek szerencsejáték-szenvedélye halmozott fel adóságot.

Mindketten Howard bácsikájuk, a nagy becsben tartott, sikeres üzletember hazalátogatásától remélnek segítséget, akire azonban börtön vár, mivel egykori üzlettársa egy perben ellene tanúskodna.

A nagybácsi üzletet ajánl a két testvérnek: a segítségért fejében öljék meg korábbi partnerét.

Match Point című filmje után Woody Allen ismét minden iróniától mentes, drámai krimit forgatott. A helyszín legutóbbi filmjeihez hasonlóan ezúttal is London, amelynek borús hangulatát Zsigmond Vilmos operatőr mesteri fényképezése adja vissza.

A történet kisebb buktatóit pedig Colin Farrel és Ewan McGregor színészi játéka ellensúlyozza.

Londontól északabbra, a skóciai Glasgow panelrengetegében játszódik a hét másik premierje, a Red Road című film.

Jackie rideg, visszahúzódó nő, akinek az a munkája, hogy térfigyelő kamerák felvételeit kövesse nyomon. Egy napon a felvételeken feltűnik Clyde, egy börtönviselt férfi, aki szokatlan érdeklődést vált ki Jackie-ből.

A nő egyre megszállottabban kezdi követni a férfit, ami mindkettőjük számára nagy veszélyeket rejt magában.

Andrea Arnold rendező, aki Wasp című rövidfilmjéért 2003-ban már Oscar-díjat kapott, most dogma stílusban forgatta puritán, egyben feszültségekkel teli és sokkoló thrillerét. Cannes-ban a Red Road 2006-ban elnyerte a zsűri különdíját.

Szintén női rendező ugyancsak dogma stílusú alkotása, a dán Susanne Bier Eskövő után című filmje.

Jacob húsz év után tér haza Indiából, hogy pénzt szerezzen árvaháza számára. A jótékony mecénás meghívja őt lánya esküvőjére, ahol kiderül, hogy az örömanya Jacob fiatalkori szerelme.

Susanne Bier szívet melengető drámát rendezett nagyszerű színészi alakításokkal, amelybe a családi konfliktus mellett az indiai és dán társadalmi különbségek is nagy hangsúlyt kapnak. A film rangját jelzi, hogy Dánia 2007-ben az Eskövő utánt jelölte a legjobb külföldi film Oscar-díjára.