Tízmilliárdot fizettek egy 8,3 centiméteres szobrocskáért

Infostart
2007. december 7. 07:10
Egy aprócska mészkőfigura, amelyet egykor az ókori Mezopotámia területén faragtak, rekordáron, 57 millió dollárért (csaknem 10 milliárd forint) kelt el New Yorkban.

A mindössze 8,3 centiméteres oroszlánszobrot a feltételezések szerint mintegy ötezer évvel ezelőtt alkotta egy mester a mai Irak vagy Irán területén.

A műalkotást, amelyet egykor Bagdadhoz közel találtak, 1948-ban szerezte meg Alistair és Edith Martin, és híres Guennol-gyűjteményük része lett.

Az aukción befolyó pénz a Martin család által létrehozott jótékonysági alapítványt gazdagítja.

Az árverés előtt Richard Keresey, a Sotheby's ókori osztályának vezetője az állati forma és az emberi póz briliáns ötvözetének nevezte a szobrocskát.

A licitálás győztese abban a kitüntetésben részesül, hogy az ókori világ egyik legrégebbi, legritkább és legszebb műalkotásának a tulajdonosává válik - tette hozzá.

Az előzetes becslések szerint a mészkőfigurának 20 millió dollár körüli áron kellett volna elkelnie. Ezzel szemben a névtelenséget kérő vásárló 57 milliót fizetett.

Ez az összeg csaknem a duplája annak a pénznek, amelyet eddig szoborért valaha árverésen kifizettek. Az eddigi rekordot Pablo Picasso egyik alkotása tartotta, amely 28 millió dollárért kelt el júniusban.