Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A rendőrfőnök jó fiú\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Thália Társaság története elevenedik meg Máté Gábor legújabb rendezésében. \"A rendőrfőnök jó fiú\" című előadás (melynek bemutatója csütörtökön este lesz a Kamrában) három ifjú heroikus küzdelmét és bukástörténetét viszi színre.

A Thália Társaságot három fiatalember, Lukács György, Benedek Marcell, és Bánóczi László hozta létre a 20. század elején egy margitszigeti hajókiránduláson - mondta a csütörtök esti előadásról Máté Gábor rendező.

A három ifjú megkérte az akkor már rendezőként szárnyait bontogató Hevesi Sándort, hogy társuljon be hozzájuk, és így szedték össze a színészeket, drámapályázatot írtak ki, és próbáltak színháztermet találni.

A kezdeményezés egy jelentős korszakot indíthatott volna el a 20. század elején, de az akkori viszonyok és a szellemi élet állapota lehetetlenné tette, hogy ez a színházi forma 1908 után tovább működjön, vagyis szűk öt évet élt meg a színház - közölte a dokumentumjáték rendezője.

Máté Gábor kiemelte: munkájuk egy heroikus küzdelem volt, de végül szomorú bukástörténet lett. Ez a bukás nem az embereket, hanem a körülményeket, a viszonyokat jellemzi - tette hozzá.

A Thália Társaság egyik első bemutatója Courteline A rendőrfőnök jó fiú című darabja volt.

A csütörtök esti dokumentumjáték is ezt a címet viseli. A Máté Gábor által rendezett darabban Bezerédi Zoltán, Bodnár Erika és Fullajtár Andrea is szerepel.

Hanganyag: Sárközi Lóránt