eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Képzett társítások a Bárkában Nádas Péterrel, Jovánovics Györggyel és a Trio Midnighttal

November 30-án, pénteken lesz az idei utolsó Képzett társítások est a Bárkában, ahol a hazai művészeti élet jelentős egyéniségei: Nádas Péter, Jovánovics György és a Trio Midnight lesznek Alföldi Róbert vendégei.

Nádas Péter

legutóbbi regénye, a Párhuzamos történetek két évvel ezelőtt látott napvilágot. Az idén 65 éves író Jovánovics György szobrászművésszel együtt kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét 2007. augusztus 20-án, amikor Alföldi Róbert a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést vette át.

Nádas Péter nemrég tért haza az Egyesült Államokból, ahol nemrég jelent meg ottani új kötete Tűz és tudás címmel. A könyv máris elnyerte az amerikai kritikusok tetszését, a tekintélyes The New York Times terjedelmes cikkben méltatta Nádas Pétert, akit a szerző Prousthoz és Thomas Mannhoz hasonlított.

Jovánovics György nemcsak hazánkban, hanem jelentős németországi kiállítóhelyeken is bemutatkozott több egyéni kiállításon, jelenleg a Corvinus Egyetem homlokzatára készül 34 méter magas acélkompozíciója (ő nyerte az erre a munkára kiírt pályázatot).

A beszélgetésre, felolvasásra, olykor képek bemutatására és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos a zene, hiszen a meghívott zenészek kreatív módon reagálnak mindarra, ami az esten elhangzik vagy látható.

November 30-án a hazai dzsesszélet egyik legjelentősebb formációja, a Trio Midnight játszik, amelynek két tagjától is új lemez jelent meg nemrég. A finom játékáról ismert dobos, Balázs Elemér saját együttesével, a Balázs Elemér Grouppal készített új albumot.

A kitűnő zongorista-zeneszerzőnek, Oláh Kálmánnak pedig megjelent nemrég az első amerikai CD-je, amelyen két világhírű muzsikussal játszik. A 2006-ban Liszt-díjjal kitűntetett Oláh Kálmán ugyanis tavaly megnyerte a legrangosabb amerikai dzsesszzeneszerző-verseny, a Thelonius Monk Jazz Composers Competition fődíját (a tengerentúlon, a dzsessz "hazájában"!), a díjat Oláh Kálmán 2006 szeptemberében vette át a washingtoni Kennedy Centerben rendezett gálán. A zsűri a több száz mű közül Oláh Kálmán Always című kompozícióját találta a legjobbnak. Ez a címe az idén megjelent CD-nek is, amelyen Oláh Kálmán két világhírű zenésszel játszik: Jack DeJohnette dobol, Ron McClure bőgőzik.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×