Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Lelkében mindig egy nagy, vásott gyerek maradt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemrég irodalmi esttel emlékezett meg a londoni Magyar Kulturális Központ A Pál utcai fiúk című regény születésének százéves évfordulójáról. John Terry brit rendező olyan irodalmi estet állított össze, amelyben keveredtek az életrajzi elemek a fantáziával és Molnár Ferenc más alkotásainak részleteivel.

A Pál utcai fiúk éppen száz évvel ezelőtt jelent meg, jövőre pedig Molnár Ferenc születésének százharmincadik évfordulója lesz - emlékeztetett az InfoRádióban Sárközi Mátyás, az író unokája.

A londoni előadást kizárólag angolok állították össze. A műsorban három színész játszotta el Molnár Ferenc életét, természetesen A Pál utcai fiúkra összpontosítva.

Az előadás során dramatizált jeleneteket adtak elő a regényből, ami azért sem volt könnyű feladat, mert egyikük idősebb, galambősz úriember volt. "Eljátszották, hogy a grundon a kis Nemecsek, akit egy fiatal színésznő játszott, odaáll a nagy Ács Feri elé és megfenyegeti" - mesélte az előadásról a Londonban élő Sárközi Mátyás.

Az író unokája elmondta: neki nagyon nagy bánat az, hogy A Pál utcai fiúk című regényt egyáltalán nem ismerik Nagy-Britanniában. "A színdarabjai népszerűek, arról, hogy Molnár ki volt és mi volt, van valami fogalmuk. A XIX.-XX. század fordulója a szigetországban nagyon népszerű, nosztalgiával gondolnak rá" - nyilatkozta Sárközi Mátyás, aki szerint ennek az érának az egyik képviselőjeként tisztelik Molnár Ferencet is.

"Szerintem az a probléma, hogy az angoloknak annyi remek gyerekkönyvük van, hogy egyszerűen nem érdekli őket más" - vélekedett az InfoRádió londoni tudósítójaként is dolgozó író.

Sárközi Mátyás szerint Molnár Ferenc nagyon szerette a gyerekeket. Az előadás is hangsúlyozta azt, hogy Molnár Ferenc lelkében örökre egy nagy és vásott gyerek maradt.

A regényt egyébként felkérésre írta. "Leült a New York kávéházban, a legnagyobb zajban és úgy írta meg A Pál utcai fiúkat, hogy a futár laponként vitte át a nyomdába, ahányszor elkészült egy-egy oldallal" - mesélte el Molnár Ferenc unokája, Sárközi Mátyás az InfoRádióban.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa