eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Lelkében mindig egy nagy, vásott gyerek maradt"

Nemrég irodalmi esttel emlékezett meg a londoni Magyar Kulturális Központ A Pál utcai fiúk című regény születésének százéves évfordulójáról. John Terry brit rendező olyan irodalmi estet állított össze, amelyben keveredtek az életrajzi elemek a fantáziával és Molnár Ferenc más alkotásainak részleteivel.

A Pál utcai fiúk éppen száz évvel ezelőtt jelent meg, jövőre pedig Molnár Ferenc születésének százharmincadik évfordulója lesz - emlékeztetett az InfoRádióban Sárközi Mátyás, az író unokája.

A londoni előadást kizárólag angolok állították össze. A műsorban három színész játszotta el Molnár Ferenc életét, természetesen A Pál utcai fiúkra összpontosítva.

Az előadás során dramatizált jeleneteket adtak elő a regényből, ami azért sem volt könnyű feladat, mert egyikük idősebb, galambősz úriember volt. "Eljátszották, hogy a grundon a kis Nemecsek, akit egy fiatal színésznő játszott, odaáll a nagy Ács Feri elé és megfenyegeti" - mesélte az előadásról a Londonban élő Sárközi Mátyás.

Az író unokája elmondta: neki nagyon nagy bánat az, hogy A Pál utcai fiúk című regényt egyáltalán nem ismerik Nagy-Britanniában. "A színdarabjai népszerűek, arról, hogy Molnár ki volt és mi volt, van valami fogalmuk. A XIX.-XX. század fordulója a szigetországban nagyon népszerű, nosztalgiával gondolnak rá" - nyilatkozta Sárközi Mátyás, aki szerint ennek az érának az egyik képviselőjeként tisztelik Molnár Ferencet is.

"Szerintem az a probléma, hogy az angoloknak annyi remek gyerekkönyvük van, hogy egyszerűen nem érdekli őket más" - vélekedett az InfoRádió londoni tudósítójaként is dolgozó író.

Sárközi Mátyás szerint Molnár Ferenc nagyon szerette a gyerekeket. Az előadás is hangsúlyozta azt, hogy Molnár Ferenc lelkében örökre egy nagy és vásott gyerek maradt.

A regényt egyébként felkérésre írta. "Leült a New York kávéházban, a legnagyobb zajban és úgy írta meg A Pál utcai fiúkat, hogy a futár laponként vitte át a nyomdába, ahányszor elkészült egy-egy oldallal" - mesélte el Molnár Ferenc unokája, Sárközi Mátyás az InfoRádióban.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×