eur:
394.12
usd:
365.76
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Könyv a Gulág borzalmairól

A Gulág rabtelepei, a bolsevizmus népirtásának színtere címmel jelent meg Menczer Gusztáv életrajzi elemekkel átszőtt könyve a Századvég Kiadó gondozásában. A szerző közel tíz évet töltött szovjet kényszermunkatáborokban, és több évtizede kutatja a lágerekben elhunyt, illetve az onnan hazatért magyarok sorsát.

A könyv négy részből áll, az egyik a szerző, valamint a korábban és később a Gulág táboraiba hurcolt emberek életéről szól. Maga Menczer Gusztáv tizennégy rabtelepet járt meg.

A második fejezet foglalkozik a politikai okokból a szovjet hadbíróságok által elítélt magyarok szervezetével, annak alakulásával és jelenlegi működésével.

A harmadik részben olvashatunk a Gulágról, a rabtelepek főigazgatóságáról, amely a könyv címében a népirtás színtere. A negyedik fejezet a magyarországi kárpótlás történetét foglalja össze.
Menczer Gusztáv az InfoRádiónak elmondta: 16 évig volt a Kárpótlás Társadalmi Kollégiumának elnöke, így nagy rálátása volt a 600-700 ezer, szabadságától vagy életétől és a 1,5 millió vagyonától megfosztott ember sorsára.

A szerző hangsúlyozta: nincs, nem is lesz pontos szám arról, mennyi magyart hurcoltak a büntetőtáborokba, ez legfeljebb plusz-mínusz 50 ezres pontossággal határozható meg, mert semmit nem tudni például azokról, akik a táborok felé menet haltak meg.

Menczer Gusztáv hozzátette: a könyv megírásánál felhasználta az egykori Szovjetunióban és Magyarországon fellelhető forrásokat, valamint a hazatértekkel és a családjukkal folytatott beszélgetéseket is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×