Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könyv a Gulág borzalmairól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gulág rabtelepei, a bolsevizmus népirtásának színtere címmel jelent meg Menczer Gusztáv életrajzi elemekkel átszőtt könyve a Századvég Kiadó gondozásában. A szerző közel tíz évet töltött szovjet kényszermunkatáborokban, és több évtizede kutatja a lágerekben elhunyt, illetve az onnan hazatért magyarok sorsát.

A könyv négy részből áll, az egyik a szerző, valamint a korábban és később a Gulág táboraiba hurcolt emberek életéről szól. Maga Menczer Gusztáv tizennégy rabtelepet járt meg.

A második fejezet foglalkozik a politikai okokból a szovjet hadbíróságok által elítélt magyarok szervezetével, annak alakulásával és jelenlegi működésével.

A harmadik részben olvashatunk a Gulágról, a rabtelepek főigazgatóságáról, amely a könyv címében a népirtás színtere. A negyedik fejezet a magyarországi kárpótlás történetét foglalja össze.
Menczer Gusztáv az InfoRádiónak elmondta: 16 évig volt a Kárpótlás Társadalmi Kollégiumának elnöke, így nagy rálátása volt a 600-700 ezer, szabadságától vagy életétől és a 1,5 millió vagyonától megfosztott ember sorsára.

A szerző hangsúlyozta: nincs, nem is lesz pontos szám arról, mennyi magyart hurcoltak a büntetőtáborokba, ez legfeljebb plusz-mínusz 50 ezres pontossággal határozható meg, mert semmit nem tudni például azokról, akik a táborok felé menet haltak meg.

Menczer Gusztáv hozzátette: a könyv megírásánál felhasználta az egykori Szovjetunióban és Magyarországon fellelhető forrásokat, valamint a hazatértekkel és a családjukkal folytatott beszélgetéseket is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa