Meddig futnak Magyarországon a sorozatok?

Infostart
2007. november 7. 14:55
Sztrájkolnak a forgatókönyvírók az Amerikai Egyesült Államokban. A szerzők azt követelik, hogy nagyobb arányban részesüljenek a produkciók DVD- és internetes értékesítéséből. A sztrájk filmeket, tévésorozatokat és talkshow-kat is veszélyeztet. Magyarországon nem fenyeget hasonló munkabeszüntetés, bár a magyar forgatókönyvírók közelmúltban megalakult egyesületének elnöke szerint egy eredményes amerikai sztrájk előbb-utóbb itthon is érezteti majd hatását.

Itthon nem terveznek az amerikaihoz hasonló sztrájkot a forgatókönyvírók - mondta el az InfoRádióban Köbli Norbert.

Hozzátette: a magyar írók érdekvédelmi szervezete nemrég alakult meg, de a hazai helyzete azért is problémás, mert nem egy szervezet végzi az érdekvédelmet és a jogkezelést.

Bár Amerikában a szervezet több tízezer tagot számlál, sztrájkot csak azután tudtak szervezni, hogy országos egyesültben tömörültek a hasonló profilú érdekvédelmi szervezetek.

Hogy a magyar szerzők kapnak-e jogdíjat a DVD-eladások után, arról Köbli Norbert és a FilmJus, azaz a Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesületének elnöke ellentétesen nyilatkozott.

Előbbi azt mondta, hogy a DVD-k után nem kapnak, míg az utóbbi, Kabdebó György rámutatott: aki tagja a FilmJus-nak, az utólag pénzhez jut.

Mint mondta, a probléma csak azokkal a filmekkel van, amelyeknél vitatott, hogy ki a jogtulajdonos. Ezek a háború előtt vagy a szocializmus időszakában készült alkotások.

A fő kérdés azonban az: ha az Egyesült Államokban nem készülnek el a kedvenc sorozataink, annak mi, magyarok mikor érezzük a hatását.

Köbli Norbert rámutatott: Magyarországra legalább egy év csúszással érnek ide a filmek, így a televíziós társaságok valószínűleg nem kerülnek nagy bajba, az újak helyett inkább ismétléseket adnak. Persze, minderre csak akkor kerülhet sor, ha az amerikai sztrájk elhúzódik.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Köbli Norbert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Kabdebó György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást