eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Maguk szerint már most rossz a műsor, de mi lesz forgatókönyvíró nélkül?"

Jövő tavaszra több amerikai tévésorozat tűnhet el a képernyőkről a forgatókönyvírók hétfőn kezdődött sztrájkja miatt. Az alkotók azért tiltakoznak, mert a stúdiók nem fizetnek nekik jutalékot az interneten és a mobileszközökön megjelenő sorozatok után.

"Önök azt mondják, hogy amúgy sem igazán vicces ez a műsor, de mi lesz, amikor sztájkba lépnek a forgatókönyvírók?" - figyelmeztette közönségét David Letterman népszerű talk show házigazda.

Letterman vagy a másik nagy név, Jay Leno műsora szinte azonnal leállhat, mivel nem lesz, aki figyelje a napi híreket és gyártsa az ezekhez kapcsolódó gegeket.

Még az M0-s híd egyik önjelölt névadója, Steven Colbert is pihenőre kényszerülhet, a nézőknek pedig műsorai ismétlésével kell beérniük.

Eltűnhetnek az Eltűntek

A Magyarországon is nézett Lost, 24 vagy Ugly Betty pedig néhány hónap múlva tűnhet el, ha a laptopjuk fedelét egy időre lecsukó forgatókönyvírók nem veszik fel újra a munkát.

Mint egyikük az ITN-nek elmondta: egy fillér jutalékot nem kapnak azon művek után, amelyeket a nézők az internet, vagy a mobiltelefonjuk segítségével töltenek le.

Az összes pénz a stúdióké, pedig mi hoztuk létre ezeket a műveket és mi is akarunk egy szeletet a tortából - fejtegette.

Ki neten, ki mobilon nézi a sorozatokat

Egyre több tévétársaság állapodik meg arról a stúdiókkal, hogy a honlapjukon is hozzáférhetővé teszik a már bemutatott epizódokat, és egyre többen vannak, akik nem a tévéműsorhoz alkalmazkodva akarják nézni kedvenc sorozataikat.

Komoly kárt okozhatnak

A forgatókönyvírók 1988-ban egyszer már fél évre leálltak a munkával, ami bénítólag hatott az amerikai szórakoztatóiparra. A mostani sztrájk akár egymilliárd dollár bevételkiesést okozhat - vélik elemzők.

A stúdiók eddig ellenálltak a követeléseknek, és különösen annak, hogy a DVD-k után is megemelt jutalékot kapjanak a forgatókönyvírók.

A gyakran szidott, de a világ tévécsatornáit műsorokkal megtöltő hollywoodi stúdiókban egyelőre még folyik a munka, mert van elég forgatóköny. Nem tudni, hogy mikor kerül a csapó egy időre a szögre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×