"Maguk szerint már most rossz a műsor, de mi lesz forgatókönyvíró nélkül?"

Infostart
2007. november 6. 05:30
Jövő tavaszra több amerikai tévésorozat tűnhet el a képernyőkről a forgatókönyvírók hétfőn kezdődött sztrájkja miatt. Az alkotók azért tiltakoznak, mert a stúdiók nem fizetnek nekik jutalékot az interneten és a mobileszközökön megjelenő sorozatok után.

"Önök azt mondják, hogy amúgy sem igazán vicces ez a műsor, de mi lesz, amikor sztájkba lépnek a forgatókönyvírók?" - figyelmeztette közönségét David Letterman népszerű talk show házigazda.

Letterman vagy a másik nagy név, Jay Leno műsora szinte azonnal leállhat, mivel nem lesz, aki figyelje a napi híreket és gyártsa az ezekhez kapcsolódó gegeket.

Még az M0-s híd egyik önjelölt névadója, Steven Colbert is pihenőre kényszerülhet, a nézőknek pedig műsorai ismétlésével kell beérniük.

Eltűnhetnek az Eltűntek

A Magyarországon is nézett Lost, 24 vagy Ugly Betty pedig néhány hónap múlva tűnhet el, ha a laptopjuk fedelét egy időre lecsukó forgatókönyvírók nem veszik fel újra a munkát.

Mint egyikük az ITN-nek elmondta: egy fillér jutalékot nem kapnak azon művek után, amelyeket a nézők az internet, vagy a mobiltelefonjuk segítségével töltenek le.

Az összes pénz a stúdióké, pedig mi hoztuk létre ezeket a műveket és mi is akarunk egy szeletet a tortából - fejtegette.

Ki neten, ki mobilon nézi a sorozatokat

Egyre több tévétársaság állapodik meg arról a stúdiókkal, hogy a honlapjukon is hozzáférhetővé teszik a már bemutatott epizódokat, és egyre többen vannak, akik nem a tévéműsorhoz alkalmazkodva akarják nézni kedvenc sorozataikat.

Komoly kárt okozhatnak

A forgatókönyvírók 1988-ban egyszer már fél évre leálltak a munkával, ami bénítólag hatott az amerikai szórakoztatóiparra. A mostani sztrájk akár egymilliárd dollár bevételkiesést okozhat - vélik elemzők.

A stúdiók eddig ellenálltak a követeléseknek, és különösen annak, hogy a DVD-k után is megemelt jutalékot kapjanak a forgatókönyvírók.

A gyakran szidott, de a világ tévécsatornáit műsorokkal megtöltő hollywoodi stúdiókban egyelőre még folyik a munka, mert van elég forgatóköny. Nem tudni, hogy mikor kerül a csapó egy időre a szögre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást