eur:
395.1
usd:
371.8
bux:
66349.37
2024. április 16. kedd Csongor

Kocsis Zoltán: "A magamfajta csodabogárnak nem elég egy hangszer"

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója azt vallja: nincs tökéletesség. A zenében sincsenek egyértelmű igazságok, és bár a zenekar számos hangfelvételt készít, Kocsis Zoltán a véglegességben sem hisz. Hozzáteszi: egy olyan "csodabogárnak", mint ő nem lehet elég a zongora, szüksége van a zenekar kínálta tágabb lehetőségekre is.

Ön szerint mi a Nemzeti Filharmonikus Zenekar legfőbb erénye?

Talán a stílus. Amely olyan értelemben fungál, mint egy érett sajt esetében az ízek összessége. Igazán csak egy komoly koncepciózus munka során lehet ezt elsajátítani. Felette áll ez a technikai tökéletességnek, hiszen idiómákról van szó. Nemcsak azokban a zenékben, amelyeket anyanyelvi szinten beszélünk, hiszen egy rendesebb zenész, ha kikerült az iskolából, akkor minden stílust anyanyelvi szinten kellene, hogy beszéljen, hanem a mindenevésről. Ha a zenekar hozzányúl egy Bach miséhez, akkor Bach szól. Ha egy Bartók zenekari műhöz, akkor Bartók szól. Ebből nagyon kevés van a világban, sok az ad-hoc jellegű produkció, és nagyarányú a vendég karmesterkedés. Egy hét alatt nem lehet alapvető normákat megváltoztatni. Sokan mondják, hogy a mi zenekarunk úgy szól, mint ha én zongoráznék. Ennek a büszkeségen túl azért is örülök, mert természetesnek érzem, hogy a legfőbb zenei vezető értelmezési rendszere szerint szóljon egy zenekar.

Ez hiányzott korábba a zenekarhól? Ez az érettség?

Igen. Amikor alapítottuk a zenekart, én előre jeleztem, hogy nem örülnék annak, ha túl gyakori lenne a fluktuáció. Mi 106-an vagyunk, így kisegítő nélkül is színpadra tudjuk állítani a darabokat. De stílusa attól kezdve lett a zenekarnak, amikor állandósult, addig nem volt. Lehet, hogy technikai perfekció tekintetében már akkor is a világ egyik legjobb zenekara volt, de például Bartókot nem mindig játszottak a bartóki idiómák tekintetében.

Miért vállalta el 10 éve a filharmonikusok vezetését?

Mert kihívás volt. A zenekart annak idején a semmiből csináltuk. Nem volt könnyű, de bizonyos értelemben nem is volt nehéz. Nem kellett megküzdeni régi, rossz beidegződésekkel, szokásokkal, olyan hozzáállásokkal, amelyeket nemhogy nem zeneiek, hanem azt a szörnyűséges '70-es évekbeli munkamorált testesítették meg. Amikor ide kerültem, elkövettem azt a hibát, hogy három évig hagytam, hogy a zenekar csináljon amit akart, azzal az ürüggyel, hogy figyelek. Valóban ezt tettem, és rájöttem, hogy csak radikális eszközökkel lehet változtatni. Azt gondolom, hogy a 2000-es év volt a zenekar életében legfontosabb eseménye, amikor megtörténtek azok a nemzetközi zsűri előtti próbajátékok, amikor meg lehetett állapítani, hogy ki az, aki idevaló, és ki az, aki nem. A kihíváson túlmenően, az ilyesfajta csodabogárnak, mint én, nem lehet elegendő egyetlen hangszer. Hiába a legtökéletesebb illúzió, az csak illúzió marad. Én már egészen kiskoromban is zenekarszerűen zongoráztam.

Ez miben nyilvánul meg?

Például, hogy az ember hallás után visszajátszik szimfóniarészleteket és akkor nem zongoristamódon nyúl a billentyűkön, hanem metafizikai síkon. Ez technikai értelemben is könnyít, hiszen zenei természetű problémák miatt siklik át technikai nehézségeken.

Ha meg akarja hallgatni, ahogy Kocsis Zoltán mindezt a zongoráján is bemutatja, hallgassa meg a csatolt hanganyagot.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×