"Meg volt róla győződve, hogy Kádár János hátába pisztolyt nyomnak"

Infostart
2007. október 16. 04:50
Korabeli dokumentumok, jegyzőkönyvek alapján rekonstruálták Angyal Istvánnak, a Tűzoltó utcai forradalmárok vezetőjének történetét Sólyom András legújabb filmjében, Az 56 villanásban. A filmet novemberben mutatják be a Magyar Televízióban, hétfőn 19 órakor pedig a Fészek Művészklubban vetítették le.

Azoknak szerettem volna filmet készíteni, akik kíváncsiak Kádár János 1956. november 4-e utáni tevékenységére - mondta el az InfoRádióban a rendező, aki két éve forgatta a Kádár János utolsó beszéde című dokumentumfilmet.

"Akkor jöttem rá arra, hogy Angyal István szerepe hihetetlenül érdekes" - tette hozzá Sólyom András. Az 56 villanás tulajdonképpen Kádár János tevékenységét érinti. "Egy olyan tiszta erkölcsű és hihetetlenül naiv személyiség, mint Angyal István, miért gondolhatta, amikor 1956. november 16-án elfogták, hogy a legokosabb, ha folyamatosan Kádár Jánosra hivatkozik, akivel többször is találkozott november 1-je előtt" - magyarázta a rendező.

Meg volt róla győződve, hogy Kádár hátába pisztolyt nyomnak, mert nem képtelenség, hogy az ő elvtársa hozná a döntéseket. Ezért megpróbálta felvilágosítani az őt kihallgató rendőröket, hogy mit jelent a forradalom.

Hanganyag: Sárközi Lóránt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást