Csendkút: egy film a versekről és a szabadságvágyról

Infostart
2007. október 3. 20:40
Nem a forradalomról, hanem Gérecz Attila verseiről és az emberi szabadságvágyról szól a filmem - mondta az InfoRádiónak Pozsgai Zsolt rendező, akinek Csendkút című drámája csütörtökön kerül a mozikba.

A Csendkút című film Gérecz Attila 1956-ban elhunyt költő verseire épül - mondta az InfoRádiónak Pozsgai Zsolt rendező.

Kifejtette, hogy a film főhőse öttusabajnok volt, és a börtönben, négy jelentős költővel összezárva lett belőle is versíró valamilyen misztikus okból. Az emberi szabadságvágy végezhet ilyen átalakítást a személyiségen, és a filmben ezt próbáltuk bemutatni a verseken keresztül - tette hozzá a rendező.

Gérecz Attilának kalandos életútja volt: többször is megszökött a váci börtönből 1949-es letartóztatása után, de valamennyiszer elfogták. Mikor 1956-ban kiszabadult, egy orosz tank ölte meg. A rendező hangsúlyozta: a költő szabadságvágyát csak a börtönben élhette ki.

A Csendkút nem a klasszikus értelemben vett 56-os film, mert nem a kommunista rendszerről, hanem a versekről szól - emelte ki Pozsgai Zsolt.

A film nagyrészt börtönben játszódik, de a költeményeken keresztül szürreális helyszínekre is elviszik a nézőt.

A főszerepet Hayth Zoltán alakítja, mellette Kara Tünde, Kubik Anna, Dörner György, Sinkó László, Õze Áron és Szakácsi Sándor is szerepel a filmben.

Hanganyag: Sárközi Lóránt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást