Elment a tévés szatíra atyja

Infostart
2007. október 2. 12:30
Elhunyt Ned Sherrin, akinek Ilyen volt az elmúlt hét (That Was The Week That Was) című műsora először vitte tévéképernyőre a brit szatírát. A 76 éves tévés-rádiós tavaly óta küzdött torokrákkal.

Ned Sherrin Somerset grófságban született, és bár jogot tanult, 1955-ben televíziós producerként kezdett dolgozni az ATV-nél, majd két évvel később a BBC-hez szerződött.

Az alkotó az Ilyen volt az elmúlt hét című, szatirikus showműsorra volt a legbüszkébb, amelyet a legjobb időszakában 12 millióan néztek, két szezon után azonban nem folytatták a sugárzását.

A közszolgálati televíziót 1966-ban hagyta el, ezután tíz filmet jegyzett producerként; több dalt, három regényt, két novelláskötetet és számtalan televíziós és rádiós játékot írt.

1986-tól szerepelt a Radio 4 Loose Ends című adásában, amely elegye volt a komédiának és a beszélgetésnek. Ennek is köszönhetően évtizedeken keresztül az övé volt Nagy-Britannia legkedveltebb hangja. Az Egy este Ned Sherrinnel című egyszemélyes show-jával öt éven keresztül járta az országot.

Tavaly októberben rekedtsége miatt fordult orvoshoz. A szakemberek először arra gondoltak, hogy a megfázás szövődményéről van szó, ám a diagnózis később torokrákra változott.