A zene világnapja

Infostart
2007. október 1. 19:29
Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek.

A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.

A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően - szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

A zene világnapjának rendezvényeihez országszerte több program is kapcsolódik. Budapesten a Weiner-Szász Kamara-szimfonikusok és a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar is hétfő este tartja évadnyitó hangversenyét.

A Weiner-Szász Kamara-szimfonikusok a Magyar Rádió 22-es stúdiójában zenélnek este 6 órától, a Budafoki Dohnányi Zenekar este fél nyolctól a Zeneakadémián koncertezik.

Érdekességnek ígérkezik a Kolozsvári Operastúdió két egyfelvonásos operabemutatója a Thália Színházban. Tom Johnson A négyhangú opera című műve minimálart alkotás, amely bővelkedik a jellegzetes angol humorban, és amely egy együttes próbáinak kulisszatitkaiba enged betekintést.

Ezt követi Sosztakovics Rayok, avagy az antiformalista mutatványos bódé című előadás, ami egy sztálinista pártgyűlés groteszk humorú prezentációja.

Ugyancsak a Zene világnapján kezdődött meg a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Nemzetközi Karmesterversenye, amelyet a zeneszerző születésének 125. évfordulójára hirdetettek meg.

Az október 8-ig tartó megmérettetésén tizenegy ország huszonhat fiatal karmestere vesz részt, az első három helyezett pedig meghívásos fellépései részeként szerepelhet az Operettszínház október 20-i és 21-i Kálmán Imre Sztárgálán.

A komolyzenei hangversenyek és operák mellett az est folyamán két jazzkoncert is várja az érdeklődőket. A Colombus hajón a Fekete-Kovács Kornél Quintet játszik, a SÍN Kulturális Központban pedig Ágoston Béla lép fel.

A világzene kedvelőink a Calcutta Trió Indiai Zeneklubja nyújthat kikapcsolódást a Marczibányi téri Művlelődési Központban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást