"Hagynunk kell, hogy a múlt történelemmé váljon"

Infostart
2007. szeptember 27. 13:27
Kiállítással, könyvbemutatóval és filmvetítéssel emlékeznek meg csütörtökön a 60 évvel ezelőtti magyar-csehszlovák lakosságcseréről a Terror Háza múzeumban, amelynek során mintegy 90 ezer magyart űztek el lakóhelyükről. Schmidt Mária, az intézmény igazgatója szerint csak úgy tudunk Európa egyenrangú polgárai lenni, ha a hagyjuk, hogy a múlt történelemmé váljon; épp ezért szomorú, hogy a szlovák parlament nyilatkozatott tett a Benes-dekrétumok érvényességéről.

Konferenciával, könyvbemutatóval, kiállítással és egy filmmel emlékezik a Terror Háza múzeum a magyar lakosok Csehszlovákiából való kitelepítésének hatvanadik évfordulójára - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Schmidt Mária hozzátette: azoknak az embereknek szeretnének emléket állítani, akiket kollektív üldöztetés érte, és akiket megfosztottak a szülőföldjükről.

Az Otthontalan emlékezet című könyv megírásában részt vettek a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének munkatársai is, akik a személyes emlékeket kutatták, és azokat a történelmi körülményeket, amelyek között a kitelepítések lehetségessé váltak - közölte a Terror Háza igazgatója.

A múzeum időszaki kiállítótermét egy határvonallal képletesen kettéválasztották, ez a szlovák-magyar határt jelképezi, amely Schmidt Mária szerint ez nem választhatja el a két népet egymástól, hiszen a sorsunk ezer éven át közös volt és az is marad.

"Csak úgy tudunk Európa egyenrangú polgárai lenni, hogyha hagyjuk, hogy a múlt történelemmé váljon, és ne terhelje a jelent és a jövőt" - mondta a múzeum vezetője.

Schmidt Mária szerint nagyon szomorú, hogy a szlovák parlament nemrégiben egy nyilatkozatban tett hitet a Benes-dekrétumok - amely többek között a Csehszlovákiában élő magyar kisebbség kollektív bűnösségét mondták ki - érvényessége mellett, ahogyan azt a csehek is tették nemrég.

Ennek ugyan jogi következményei nincsenek - tette hozzá -, de szimbolikus jelentőségük van.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást