Munkácsy, Mednyánszky és francia festők képei Szentendrén

Infostart
2007. szeptember 26. 15:10
A legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg a szentendrei Ferenczy Múzeum november 11-ig látogatható kiállításán. Rousseau, Courbet, Corot munkái mellett egyebek mellett Paál László, Munkácsy Mihály és Mednyánszky László tájképei is megtekinthetők.

A múzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta: Barbizon egy jelentéktelen francia kisváros lenne, ha neve nem került volna be a francia festészetbe. A 19. században több festő is ide vonult ki, és az akadémizmustól elszakadva, kötetlenebb formák között festett tájképeket.

Barbizon kötetlenséget, a természetre való szabad rácsodálkozást jelenti, a merev formáktól való elszakadást, közvetlenebb kapcsolatot a természettel - tette hozzá Kálnoki Gyöngyössy Márton.

Barbizon jelentős hatással bírt a korabeli francia és európai festészetre is, hiszen külföldi festők is érkeztek a művésztelepre, például Paál László - hangsúlyozta az igazgató.

A kiállításon láthatók tematikus jellegű válogatások, ilyen szervező téma például az erdő.

Az egyik teremben találhatók a francia festők, Rousseau, Courbet, Corot képei, két nagy teremben pedig azok a magyarok, például Mednyánszky László és Munkácsy Mihály, akik maguk is alkottak Barbizonban, illetve kötődnek az ottani festőiskolához.

A kiállítást elsősorban a francia festők teszik exkluzívvá, továbbá be kívántuk mutatni Barbizon magyarországi hatását, továbbélését - jelentette ki a múzeumigazgató.

A tárlatra összesen ötvennyolc kép érkezett, ebből tizenhárom Franciaországból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást