Súlyos kételyek a "titokzatos szerző" körül

Infostart
2007. szeptember 10. 05:32
Nagy-Britanniában ismét fellángolt a vita William Shakespeare munkássága körül, ám ezúttal széleskörű összefogást bontakozott ki minden idők egyik legnagyobb drámaírójának kilétével kapcsolatban.

Csaknem 300 ember, köztük olyan neves szakemberek, mint Sir Derek Jacobi angol színész és rendező, valamint Mark Rylance rendező (a londoni Shakespeare Globe Színház művészeti igazgatója 1995 és 2005 között) írta alá azt az "indokolt kétely nyilatkozatát", amely ismét a kulturális élet középpontjába helyezi William Shakespeare darabjainak szerzőségét.

"Én a csoport-elméletet támogatom. Nem hiszem, hogy ezt bárki egyedül képes lett volna véghezvinni" - jelentette ki Sir Derek Jacobi a Shakespeare-művek szerzősége kapcsán.

A nyilatkozatot aláírók úgy vélik, számos olyan tény merül fel, amelyek kétségessé teszik William Shakespeare szerzőségét. Az egyik ilyen, hogy semmi kézzelfogható nyoma nincsen annak, hogy William Shakespeare valaha is bármilyen összeget kapott volna darabjaiért.

Egy másik érdekes felvetés, hogy bár léteznek Shakespeare-rel kapcsolatos dokumentumok, azok közül egyiknek sincs semmilyen irodalmi vonatkozása. Ilyen végrendelete is, melyben híres fordulatai közül egy sem szerepel, mi több, egyáltalán nem említi könyveit, darabjait vagy verseit.

A nyilatkozat aláírói azt is lehetetlennek tartják, hogy egy vidéki, nem irodalmi környezetben élő, XVI. századi közember írta volna a darabokat. Azt is feszegetik, miként lehetséges, hogy a darabok a felsőbb társadalmi körökben játszódnak és soha egyetlen említés sem történik Shakespeare lakóhelyéről, Stratford-upn-Avon-ről.

"Miként lehetséges, hogy annyira képben volt az olasz ügyekben, hogy még a legjelentéktelenebb részletek is pontosak?" - kérdezik az aláírók.

A William Shakespeare műveit övező összeesküvés-elméletek a XVIII. századból erednek. Ezekben több lehetséges szerző neve is felmerült, Christopher Marlowe-tól kezdve a nemesember Edward de Vere-en át egészen Francis Baconig.

"Úgy vélem, a vezető de Vere lehetett, miután egyetértek azzal, hogy egy szerző saját tapasztalatairól, életéről és az abban szerepet játszó személyiségekről ír" - mondta Sir Derek Jacobi.

A nyilatkozat egyebek mellett hivatkozik több neves múltbéli kétkedőre is, többek között Mark Twain, Orson Welles, Sir John Gielgud és Charlie Chaplin nevét említve.

A nyilatkozat egy másolatát eljuttaták a londoni Brunel Egyetem angol tanszékének vezetőjéhez, az első (idén ősszel induló), Shakespeare szerzőségének kérdésével foglalkozó szeminárium beindítójához.

"Az elmúlt években folyamatosan azért harcoltam, hogy ez a kérdés akadémikus jelleget kapjon. Ez egy valódi felvetés, középpontjában titokzatossággal, az intellektuális vita pedig közelebb visz majd minket a lényeghez" - jelentette ki Dr. William Leahy, aki szerint a lényeg nem a válasz, hanem maga a kérdés felvetése.