A Taxidermia indul az Oscarért

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 6. 16:29
A Taxidermia című filmet, Pálfi György alkotását nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmért járó 2008-as Oscar-díjra - döntött az illetékes bizottság.

A Magyar Filmunió közleményében emlékeztet arra, hogy Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet.

Ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2008. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat - 80. alkalommal - február 24-én adják át a hollywoodi Kodak Theatre-ben.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2006. október 1. és 2007. szeptember 30. között volt.

A filmunió tájékoztatása szerint a hivatalos magyar nevezésről döntő bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Báron György filmkritikus, a Magyar Operatőrök Társaságát Rák József operatőr, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét Fésős András filmrendező, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Sipos László képviselte.

Báron György filmkritikus elmondta: összesen 27 film közül, heves vita után választották a Taxidermiát.

Azért döntöttek Pálfi György munkája mellett, "mert ennek a filmnek volt a legtöbb külföldi sikere (...) és a legpozitívabb külföldi sajtója is az elmúlt évben. Rengeteg díjat nyert, és nagyon lelkes kritikákat kapott európai és amerikai újságokban" - hangsúlyozta Báron György.

A kronologikus szerkezetű film Parti Nagy Lajos novellái alapján született, egy család három egymást követő generációjának sorsát követi nyomon.

A történet mesélője a család legfiatalabb tagja, Lajos, akinek egyéni nézőpontjából ismerheti meg a néző elődeinek mindennapjait.