Vasárnapig tart a Csángó Fesztivál Jászberényben

Infostart
2007. augusztus 2. 17:29
Csütörtöktől vasárnapig tart Jászberényben a 17. Csángó Fesztivál, amely az európai kisebbségek fesztiváljává szélesedett ki az évek során - mondta Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója.

17 éve a Jászság Népi Együttes akkori művészeti vezetője, Papp Imre álmodta meg, hogy a moldvai csángóság kultúráját Magyarországon bemutatja - mondta Szűcs Gábor arról, hogyan született meg az idén csütörtöktől vasárnapi tartó Csángó Fesztivál.

A Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója kifejtette, hogy kezdetben moldvai és gyimesi csoportok érkeztek, később Kalotaszegről, Mezőségből és Székelyföldről is meghívtak tánc- és hagyományőrző csoportokat.

Néhány év után a vajdasági és a felvidéki magyarok is felléptek Jászberényben, majd a Magyarországon élő kisebbségek is meghívást kaptak a rendezvényre, amely mára az európai kisebbségek fesztiváljává vált - tette hozzá.

Csütörtökön a Ghymes együttes lép színpadra, majd a Jászság Népi Együttes Boldog lelkek tánca című új produkciójának jászberényi premierjére kerül sor - közölte Szűcs Gábor.

A művészeti igazgató kiemelte, hogy pénteken a város főterén szól a moldvai, gyimesi csángó muzsika. Szombaton lesz a főtéri felvonulás, majd a külföldi együttesek gálaműsora - tette hozzá.

Vasárnap este rendezik a Viszontlátásra Jászberény című színes programot, amelyben az erdélyi hagyományőrzők és zenészek lépnek fel a magyarországi néptáncosokkal - közölte a a Jászság Népi Együttes művészeti igazgatója.

Hanganyag: Sárközi Lóránt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást