Licitháború a zenészlegenda szemüvegéért

Infostart
2007. július 16. 05:50
Licitháború kezdődött John Lennon, egykori Beatles-tag szemüvegéért egy online aukción. A legmagasabb ár, amit eddig kínáltak érte: 750.000 font (több mint 271 millió forint). Főként amerikaiak és japánok érdeklődnek.

A zenész az együttes 1966-os japán turnéján viselte az aranykeretes napszemüveget.

A Beatles öt koncertet adott a Tokió belvárosában álló Budokan csarnokban. A termet eredetileg az 1964-es nyári olimpiai játékokra építették, azóta számos koncertet rendeztek benne, de elsősorban a harci játékok bemutatóhelyeként működik.

A Beatles volt az első együttes, amelyik ebben a csarnokban fellépett, és ez sokaknak kiváltotta a nemtetszését, ők úgy érezték, hogy a nyugati zenészek bemocskolják a harcművészetek szentélyét.

A Beatles tagjai emiatt több halálos fenyegetést is kaptak vallási fanatikusoktól. A zenészek így szinte rabként éltek tokiói szállodájában. Társaságukban csak fotósuk, Bob Whitaker és helyi tolmácsuk, Jore Dzsunisi volt.

E napok alatt Lennon és Jore barátságot kötött. Az utolsó fellépés után mindketten - japán szokás szerint - megajándékozták a másikat: a zenész egy készlet tradicionális vörösréz csészét kapott, míg ő a napszemüvegét adta Jorénak.

A férfi négy évvel John Lennon halála után, 1984-ben vált meg a tárgytól, amelyet most egy amerikai gyűjtő bocsátott árverésre.