Formabontó fotókiállítás a Budapest Galériában

Infostart
2007. június 26. 14:56
Formabontók, neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben: 1965-1984 címmel nyílik kiállítás a Budapest Galériában csütörtökön. Hamarosan egy monográfia is megjelenik a témáról Szilágyi Sándor fotóművészeti író tollából.

A neoavantgárd fotóművészetre jellemző, hogy két lábon állt. Ebben az időszakban azok a fotósok, akiknek elegük lett a szépelgő, esztétizáló fotográfiából, annak formanyelvét kezdték megváltoztatni, képzőművészeti igényű különleges képeket készítettek - mondta az InfoRádiónak Szilágyi Sándor fotóművészeti író.

Képzőművészek, de akár költők is - a különböző médiumok átjárhatóságának jegyében - konceptuális munkáikat fotográfiával valósították meg, a megszokott formákat, pedig nemcsak a képek, hanem azok kiállításának esetében is felrúgták - tette hozzá Szilágyi Sándor.

A fotográfia a közkeletű meghatározás szerint az ellesett pillanat művészete, az új tárlaton látható 170 kép közül azonban egy sem tükrözi ezt a megállapítást - közölte a fotóművészeti író.

A kiállítással egy időben megjelenik annak a monográfiának az első része, amelyben Szilágyi Sándor a magyar fotóművészet formabontó irányzatait mutatja be.

Hanganyag: Madary Orsolya


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást