Shakespeare minden mennyiségben Gyulán

Infostart
2007. június 21. 12:04
Június 29-én nyitja meg kapuit a Gyulai Várszínház. Az idei évad - immár hagyományosan - a Shakespeare-fesztivállal indul, ahol a magyar produkciók mellett neves külföldi társulatok előadásait is megtekinthetik az érdeklődők.

A Lear király bemutatójával indul az idei Shakespeare-fesztivál Gyulán. Július 3-ától látható az előadás Szász János rendezésében Derzsi János főszereplésével.

A Gyulai Várszínház nyári évadának már évek óta kiemelt jelentőségű eseménye a Shakespeare előadások szemléje. Az eseményre az idén is Magyarországra érkezik a litván Meno Fortas társulat, akik az Othellóval lépnek színre.

A várszínház igazgatója elmondta: tavaly nagy sikert aratott a társulat Hamlet előadása, jövőre pedig szeretnék, ha a Machbet-feldolgozásukat is elhoznák Gyulára.

A nézők dönthetnek

New Yorkból érkezik a fesztiválra az Aquila Theatre Company, amely a Rómeó és Júliát adja elő. A hattagú társulat produkciójának érdekessége, hogy a nézők az előadás előtt eldönthetik, melyik színész melyik szerepet játssza a darabban - hangsúlyozta Gedeon József.

A július 2-ától 15-éig tartó Shakespeare-fesztivál emellett felvonultatja a hazai Shakespeare előadások színe-javát is.

A Gyulai Várszínház 44. évadát tartja az idén, összesen 67 programmal várják az érdeklődőket, ami azt jelenti, hogy naponta több előadás, kiállítás vagy más zenei program fogadja a látogatókat - emelte ki Gedeon József, a nyári teátrum igazgatója.

Négy bemutató


Összesen négy saját bemutatót tartanak az idén Gyulán. A Lear királyon kívül színpadra kerül Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka Vidnyánszky Attila rendezésében, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével.

Benedek Miklós pedig a 100 éves magyar kabaré apropóján Ködfátyolkép címmel neves múlt századi kabarészerzők írásait állítja színpadra.

A lírai kabarban a többi mellett Heltai Jenő, Szép Ernő, Móricz Zsigmond és Karinthy Frigyes rövid jeleneteit láthatják a nézők, sok korabeli zenével fűszerezve.

Az Egy szerelem három éjszakája című zenés darabot pedig Makk Károly rendezésében mutatja be a Gyulai Várszínház. Az évad augusztus 12-én zárul.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást