Hihetetlen, de igaz: újjáépítették az ókori Rómát - nézze meg!

Infostart
2007. június 13. 05:45
Amerikai, olasz, német és angol tudósok elkészítették az ókori Róma számítógépes szimulációját: végigsétálhatunk az utcákon, és jó néhány épületbe be is mehetünk.

Tíz év és két millió dollár: ennyibe került a Krisztus utáni 320-ik évben hatalma és pompája csúcsán lévő Róma számítógépes rekonstrukciója.

Az egykori, több mint 20 kilométeres városfalon belül 7.000 épület szimulációját készítették el, a legkisebb fellelhető részletre is ügyelve: közelről megnézhetjük például a diadalívek homolkzatának féldomborműveit is.

A rekonstrukció a Nagy Konstantin császár alatti Rómát mutatja be, természetesen a ma is álló épületek régi fényükben tündökölnek, de a régészek segíségével viszonylag részletesen sikerült rekonstruálni jó néhány, ma már nem létező építményt is, például Vénusz szentélyét, amely az ókori Róma legmonumentálisabb temploma volt.

Több tucat épület belsejének is elkészítették a számítógépes szimulációját, így belülről is látható a Kolosszeum és a szenátus, szobrokkal, freskókkal és padlócsempével együtt.

A rekosntrukció szerzői, a virginiai egyetemről azt ígérik: naprakészen tartják alkotásukat és minden friss régészeti felfedezést beépítenek majd.

Ha érdekli az ókori Róma, ide kattintva Ön is meglátogathatja!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást