Időutazás az indiánok kincsei közé

Infostart
2007. május 16. 21:05
"...és akkor megérkeztek az inkák" címmel, Peru spanyol hódítás előtti kultúráit és azok művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum pénteken nyíló, új kiállítása.

A múzeum főigazgatója az InfoRádióban kiemelte: a tárlat nem pusztán a jobban ismert inka korszakot mutatja be - ami mindössze száz évet jelent a spanyol hódítás előtti Peru történetében -, hanem háromezer évet ölel fel, összképet mutat azokról a dél-amerikai indián kultúrákról, amelyek a spanyol hódítás előtti Peruban virágoztak.

Ezeknek a kultúráknak a kincseiből több mint háromszáz darabot sikerült elhozni, ezek egy része különleges kerámia. A fantáziadús ábrázolásokon az isteneik egyszerre viseltek emberarcot és állatjegyeket, például jaguárét és kígyóét - tette hozzá Báan László.

Arany- és ezüsttárgyakat is láthatnak a látogatók, akárcsak egészen különleges, madártollakból készült szőtteseket.

Időutazás

A Szépművészeti Múzeum azt mondta: amikor a spanyol hódítók megérkeztek Peruba, mintha kétezer éves időutazás után az ókori egyiptomi vagy mezopotámiai civilizációval találkoztak volna, amelyek függetlenül fejlődtek a világ többi részétől.

Az Inka Birodalom szinte Dél-Amerika Római Birodalma volt, több mint egymillió négyzetkilométerre terjedt ki, ötvözve a korábbi indián kultúrákat politikailag és művészetileg is - fogalmazott Báan László.

A múzeum főigazgatója kitért arra is, hogy - noha nagyon fejlett civilizációkról van szó - nagyon sok olyan vívmányt nem ismertek, amit Európában igen. Nem volt írásuk, nem ismerték a pénzt, így egészen másképpen kereskedtek és kommunikáltak.

Rengeteg minden elveszett ezekből a fejlett kultúrákból, de a megmaradt emlékekből is képet lehet alkotni nagyságukról - fűzte hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást