Gyémántokkal díszített koponya - 18 milliárdért

Infostart
2007. április 30. 15:37
Rekordáron, ötvenmillió fontért (18 milliárd forintért) kínálnak egy meglehetősen bizarr műalkotást, egy gyémántokkal ékesített emberi koponyát.

A drágakövekkel kirakott koponya egy brit művész, Damien Hirst alkotása. A koponya díszítéséhez 8500 ékszert használt fel a 42 éves különc művész, köztük tízmillió font értékben gyémántokat. A drágakövek egyike 55 karátos, ez önmagában négymillió fontot ér.

Damien Hirst az ötletet a majáktól kölcsönözte, ebben a kultúrában volt szokás ékszerekkel díszíteni az emberi koponyát.

Ha el tudják adni a tervezett, ötvenmillió fontos áron a gyémántokkal kirakott koponyát, akkor a kortárs művészek között Damien Hirst új rekordot ér el, ugyanis korábban csak már elhunyt alkotók műveiért adtak ötvenmillió fontot, vagy annál többet.

A jelenlegi csúcsárat, hetvenmillió fontot (25 milliárd forintot) Jackson Pollock egyik festményéért fizették 2006-ban.

Damien Hurst legismertebb alkotásai a formaldehidbe helyezett halott állatok. Az egyikért, amelyiken egy tartályba helyezett tigriscápa látható, hétmillió fontot (2,5 milliárd forintot) fizetett egy amerikai milliárdos, Steve Cohen.