Apja fia: vérben fürdik

Infostart
2007. március 21. 06:00
Stephen King amerikai író fia apja nyomdokaiba lépett: nemrég jelent meg első regénye, amelyből hamarosan film is készül. A fiú Joe Hill álnéven ír, és sokáig titkolta, ki az apja, mert saját erejéből akart boldogulni.

Joe Hill nem apja hírnevével, hanem saját tehetségével akarta megszerezni a sikert, amely azonban tíz évig nem mosolygott rá. Nemrég mégis felfedezték, és könyve, a Heart-Shaped Box (tükörfordításban: Szív alakú doboz) hamarosan a New York Times bestseller listájára került.

A 36 éves Joe Hill annyira vigyázott titkára, hogy állítólag még az ügynöke sem tudta nyolc éven át, kinek a könyvét is árulja valójában.

Ez azért érdekes, mert még a könyv olvasóinak is feltűnt, milyen nagy a hasonlóság Joe hátsó borítón lévő fotója és a horror irodalom nagymestere, Stephen King között.

Sejtették

A családi kapcsolatról szóló pletykák már évek óta keringtek az interneten, amióta Nagy-Britanniában megjelent novelláskötete, a 20th Century Ghosts (XX. századi szellemek), a titkot azonban csak tavaly leplezte le.

"Meg szerettem volna engedni magamnak, hogy a saját érdemeim miatt emelkedjek föl vagy bukjak el. Az egyik jó dolog az volt benne, hogy a saját hibáimat követhettem el" - mondta Joe Hill.

A fiatal író azért ragaszkodott ennyire titkához, mert rájött: tizenkét éves korában azért közölték egy novelláját az egyik maine-i újságban, mert a főszerkesztő felismerte, ő Stephen King egyik fia.

Alma a fájától

Joe Hillnek nem volt nehéz álnevet választania: születésekor Joseph Hillston King néven anyakönyvezték. A Heart-Shaped Box címét a Nirvana zenekar egyik száma után adta.

A King-családból nem ő az egyetlen, aki az írásnak szenteli az életét: édesanyja, Tabitha King is több regény szerzője, és testvére, Owen King is adott már ki könyvet. Egyedül lánytestvérük, Naomi indult el más úton.

"A térdemre ültettem őket, történeteket olvastam nekik, kicseréltem a pelenkáikat, és most, mikor felnőttek, íróvá váltak. Nagyon büszke vagyok rájuk" - mondta Stephen King.