A titkokkal átszőtt darab

Infostart
2007. február 21. 04:49
A napokban mutatták be a Nemzeti Színházban William Shakespeare Lear király című darabját. Az előadás különlegessége, hogy Bocsárdi László rendező az évad elején Sepsiszentgyörgyön már színpadra vitte a darabot egy másik társulattal, majd Budapesten ismét megrendezte az előadást. A Lear királyt alakító Blaskó Péter az InfoRádió Teátrum című műsorában elmondta: a darab az emberek problémáiról, hétköznapjairól szól.

A Lear király olyan összetett mű, ami minden színész számára kihívást jelent - mondta Blaskó Péter. Hozzátette: a tét az, hogy a színész mit tud megfogalmazni, mit tud személyessé tenni, mit tud magából átadni a közönségnek. Minél több érzelem és tapasztalat van a szerepben, annál személyesebb és egyénibb az alakítás - vélekedett a színművész.

Blaskó Péter arról is beszélt, hogy Bocsárdi László rendezővel együtt tartózkodtak attól, hogy a "romantikus őrült" figuráját formálják meg a darabban. Arra törekedtek, hogy a néző saját életére ismerjen, a mindennapi problémákat fedezze fel a műben.

A Lear király önmagában is teljes a shakespeare-i életműben, a titkokkal átszőtt darab az emberi kapcsolatok rejtelmeiről árul el sok mindent - mondta Blaskó Péter. A színművész szerint az emberi szenvedélyek megmutatása számít az igazán mainak a műben.

A budapesti és a sepsiszentgyörgyi társulat is augusztusban kezdett el próbálni, és a sepsiszentgyörgyi előadást a közös munka alapozta meg. Mivel ugyanaz a rendező, a megszületett mű kilencven százalékát a sepsiszentgyörgyi előadás kerete jelenti, de a keretet kitöltendő színészi munka egészen más - vélekedett Blaskó Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Blaskó Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást