Három díjat nyert az utolsó skót király

Infostart
2007. február 12. 12:08
Tovább gyarapította elismeréseinek számát Helen Mirren, aki a Brit Filmakadémia díjkiosztóján megkapta a legjobb női főszereplő díját A királynő (The Queen) című filmben nyújtott alakításáért.

A II. Erzsébet angol királynőt játszó színésznő zokogva vette át az elismerést, és beszédének középpontjában a múlt héten hirtelen elhunyt rendező, Ian Richardson állt.

Filmszakértők szerint saját kategóriájában Helen Mirren a legesélyesebb az Oscar-díjra, hiszen korábban a Golden Globe-on is elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

A londoni díjkiosztó egyik legnagyobb nyertese a magyar címmel egyelőre nem bíró The Last King of Scotland (szó szerint: Skócia utolsó királya), amely három díjat kapott, köztük a legjobb brit filmnek járó elismerést. Forest Whitaker lett a legjobb férfi főszereplő, a volt ugandai diktátor, Idi Amin megformálásáért.

A legjobb filmrendező Bafta-díját Paul Greengrass gyűjtötte be, A United 93-as (United 93) című filmért.

James Bond számára már a jelölés is nagy dolog

A kis költségvetésből készült A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine) alkotógárdája két díjnak örülhetett: elnyerték a legjobb forgatókönyv díját, Alan Arkin pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek bizonyult. A legjobb női mellékszereplő Jennifer Hudson (Dreamgirls) lett.

Kilenc jelöléséből csak egyet tudott díjra váltani a Casino Royale, amely a legjobb hangzás kategóriájában győzött. Daniel Craig ugyan nem tudott nyerni, de kritikusok szerint már az is nagy dolog, hogy egy James Bondot játszó színészt egyáltalán jelölték a díjra.

A filmben Vesper Lyndet játszó Eva Green viszont megkapta a legjobb fiatal színész díját, amelyet a közönség szavaz meg.

A faun labirintusa (Pan's Labyrinth) három díjat nyert, közte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést. A legjobb animációs filmnek a Táncoló talpak (Happy Feet) bizonyult.

A Brit Filmakadémia a londoni díjkiosztón ünnepelte 60. születésnapját.