Megvannak a Filmszemle győztesei!

Infostart
2007. február 6. 19:10
A 38. Magyar Filmszemle két fődíját Bollók Csaba filmje, az Iszka utazása és Rohonyi Gábor alkotása, a Konyec nyerte. A legjobb rendezőnek járó elismerést Szász János kapta a Csáth Géza írásainak alapján készült Ópiumért.

Idén az eddigi egy helyett két fődíjat osztott ki a zsűri: legjobb szerzői filmnek járó díjat Bollók Csaba: Iszka utazása című filmje kapta, míg a legjobb műfaji film Rohonyi Gábor alkotása, a Konyec lett.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb rendezője díját a zsűri Szász Jánosnak ítélte az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmért, amely az értékelés szerint merész kísérletként elhatol az emberi tapasztalás végső határáig.

A szemle internetes közönségszavazását 6,3-as átlaggal szintén a Konyec nyerte, a második helyre az Ópium került (5,48), a harmadikat az S.O.S szerelem! (5,26) szerezte meg.

A legjobb operatőr elismerés szintén az Ópiumhoz kapcsolódik: ennek fényképezéséért ítélték Máthé Tibornak.

A zsűri döntése szerint a legjobb forgatókönyv díját Elek Judit: A hét nyolcadik napján című műve nyerte el.

A legjobb női alakításért Kovácsa Katát díjazták a Kythera című filmben nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb férfi alakításért járó elismerést Zsótér Sándor kapta a Töredék-béli játékáért.

A 2007-es filmszemle kisjáték- és kísérleti filmes zsűrijének döntése alapján ebben a kategóriában Nemes Jeles László Türelem című filmje volt a legjobb.

Az év legjobb dokumentumfilmje Kincses Réka: Balkán Bajnok című alkotása, a legjobb tudományos-ismeretterjesztő film pedig Kóthy Judit és Kocsis Judit műve, a Forró ősz a hidegháborúban.