Még hány mozit zárnak be?

Infostart
2007. január 30. 05:21
A mozik életben maradásához van szükség az olyan rendezvényekre, mint a kedden kezdődő Magyar Filmszemle - mondta az InfoRádiónak Petróczy Sándor, a Magyar Mozisok Szövetségének elnöke. Hozzátette, az évek óta jellemző nézőszámcsökkenés miatt várhatóan további mozikat fognak bezárni.

A 38. Magyar Filmszemle kedden nyitja meg kapuit. A szemle és a Moziünnep idején - amely augusztus végén és szeptember elején próbálja kedvezményekkel becsalogatni a nézőket a filmszínházakba - megugrik a látogatottság.

Az év többi részében azonban egyre kevesebben keresik fel a mozikat.

Amikor egyre másra nyíltak a multiplex mozik Magyarországon, akkor a látogatók számának emelkedésére számítottak az üzemeltetők. A reményeik azonban nem igazolódtak be, a filmszínházakat azóta is egyre kevesebben látogatják - mondta Petróczy Sándor.

Nem a DVD az ok?

Hozzátette: sokan ezt a videók, majd a DVD-k megjelenésének számlájára írják. Magyarországon azonban más oka is lehet a nézőszám csökkenésének. A DVD-k ugyanis az Egyesült Államokban is megjelentek, ott mégis megmaradtak a mozik, nem kellett őket bezárni.

A szövetség elnöke mégis bizakodó. Szerinte a filmszemle, és más hasonló rendezvények segítséget nyújthatnak ahhoz, hogy megmaradjanak a Magyarországi mozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást