Az első botrány az Oscar-díj kapcsán

Infostart
2007. január 29. 09:59
Nagy vitát váltott ki Franciaországban, amikor Rachid Bouchareb rendező - akire eddig közvetítőként tekintettek az európai ország és az észak-afrikai bevándorlók között - úgy döntött: Algériát képviseli az Oscar-gálán.

Az 53 éves Rachid Bouchareb nagyon meglepte a kritikusokat, akik azt gondolták, hogy a II. világháborúban Franciaországért harcoló afrikai katonák történetét megörökítő film, az Indigenes, mint francia alkotás jelenik meg a nemzetközi versenyen.

Az ügy igen kényes, a film ugyanis rámutat Franciaország adósságára azzal a csaknem 325 ezer katonával szemben, akik az ország szabadságáért harcoltak 1944-ben. Az Algériából, Tunéziából és Fekete-Afrikából származó csapatok azonban szinte meg sem jelennek a francia történelemben.

Az alkotás hatására Chirac elnök is lépéseket tett, hogy megpróbálja orvosolni az igazságtalanságot, amely ezeket az embereket érte. A rendező azonban most úgy döntött, nem franciaként, hanem algériaiként indul a megmérettetésen. Ezt megteheti, mivel kettős állampolgár.

A rendező annak ellenére döntött így, hogy a 14 millió euróba került alkotásának költségeit 90 százalékban Franciaországból kapta, ráadásul az alkotás a francia filmszemlén még mint francia film szerepelt.