Két Rembrandt-kép a szenzációs árverésen

Infostart
2007. január 24. 05:20
Ritkán kerül árverésre egy Rembrandt-kép, hát még kettő. A holland mester festményei közül mindössze kilenc szerepelt aukción az utóbbi húsz évben, csütörtökön azonban kettőre is lehet licitálni New Yorkban.

A Sotheby's árverésén szereplő egyik kép, a Fekete kalapos fiatal nő portréja, korábban Hermann Göring - a náci Németország második embere - összerabolt magángyűjteményének része volt, jogos tulajdonosaihoz 1947-ben került vissza. Később egy svájci gyűjtő vásárolta meg, most az ő örökösei adják el.

Amikor 1972-ben a szakértők először vizsgálták meg a festményt, hamisítványnak minősítették, ami nem csoda, ugyanis Rembrandt 1630-as években festett portréit nagyon nagy számban hamisítják.

Később azonban - miután a képet restaurátorok megtisztították - a fejlettebb vizsgálati módszerekkel eredetinek minősítették, most pedig 575-766 millió forintért remélik értékesíteni.

A másik kép, a Szent János apostol, Rembrandt késői vallásos alkotásai közé tartozik, ebben a kategóriában ez az egyetlen festmény, amely magánkézben van.

A mester 1661-ben készült műve a XX. század elején került az Egyesült Államokba, és azóta is ott van, jelenleg egy alapítvány tulajdonában.

A szervezet korábban 9,5 milliárd forintot szeretett volna kapni érte, ezen az áron azonban nem kelt el. Szakértők most 3,4-5 milliárd forint közötti áron kelhet el. A festményt egyébként szintén nemrégiben restaurálták.