Közel száz alkotás a Filmszemle programjában

Infostart
2007. január 23. 11:20
A 38. Magyar Filmszemlét Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező emlékének ajánlják a a szervezők. Idén először két fődíj lesz a mustrán a nagyjátékfilmes versenyben - hangzott el a filmszemle keddi tájékoztatóján.

A 38. Magyar Filmszemlét január 30. és február 6. között rendezik meg a Millenárison, a Palace Mammut Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az előzsűrik döntése alapján 18 játékfilm, 40 dokumentum-, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film került be a szemle versenyprogramjába.

Idén először két fődíjat osztanak ki a szemlén: a nagyjátékfilmes versenyben az év legjobb szerzői filmjének, illetve az év legjobb műfaji filmjének is jár majd elismerés.

A játékfilmes versenyben az idén új filmmel jelentkezik többek között Dettre Gábor, Elek Judit, Herendi Gábor, a Buharov fivérek, Sas Tamás, Szász János és Szőke András is.

Az idei filmszemlét a szervezők a 90 éve született Fábri Zoltán Kossuth-díjas filmrendező, emlékének ajánlják. A szemle nyitónapján a Nemzeti Galériában életmű-kiállítás nyílik Fábri Zoltán festményeiből, filmes és színházi rajzaiból, díszletterveiből. A kiállítás a szemlén vásárolt mozijeggyel is látogatható.

A 38. Magyar Filmszemlét Sándor Pál Noé bárkája című filmjével nyitják meg január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban, ahol az Életmű-díjakat Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező kapja, a Magyar Mozgókép Mestere művészeti díjat pedig Herskó János és Szabó István filmrendezők vehetik át.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást