Idén két fődíjat osztanak ki a filmszemlén

InfoRádió / MTI
2007. január 12. 16:51
Idén először két fődíjat, az év legjobb szerzői filmjének és az év legjobb műfaji filmjének járó elismerést osztanak ki a 38. Magyar Filmszemlén, amelyet Fábri Zoltán emlékének ajánlanak - mondta el Janisch Attila, a szemletanács elnöke.

A két fődíjjal az a céljuk, hogy a magyar filmművészet gerincét képező szerzői filmek mellett a jövőben olyan alkotások is a legrangosabb szakmai elismeréshez juthassanak, amelyeknek alkotói valamely jól meghatározható filmes műfaj - például vígjáték, thriller, melodráma - szabályai szerint készítik filmjeiket.

"Ezzel a változtatással szeretnénk ösztönözni, hogy a világban nagy sikereket arató szerzői filmjeink mellett a magyar filmművészetben megerősödjék egy olyan szaktudásra és tehetségre épülő műfaji filmezés is, amely jelentős nézőszámot produkálhat, nem csupán a hazai közönség körében, de a külföldi filmpiacokon is" - fogalmazott a szemletanács elnöke.

Janisch Attila hozzátette: a változtatással a szervezők azt is kifejezik, hogy egyforma szükség van a magyar filmművészet mindkét ágára.

Mint mondta, véget akarnak vetni azoknak a szakmaiatlan vitáknak, amelyek korábban az úgynevezett művészfilmek és a közönségfilmek alkotói és nézői között folytak.

Janisch Attila kiemelte: a versenybe az előzsűri döntése alapján a 36 játékfilmből 17 került a versenyprogramba, 19-et pedig versenyen kívüli vetítésre javasoltak.

A 160 induló dokumentumfilmből 40 került a versenyprogramba.

A 38. Magyar Filmszemle hivatalos megnyitója január 30-án a Budapesti Kongresszusi Központban lesz, ahol Sándor Pál Noé bárkája című filmjének levetítése után átadják az életmű- és a Magyar Mozgókép Mestere díjakat.