A "kis péniszek szabálya" ezúttal nem működött

Infostart
2006. december 18. 07:23
Elképzelhető, hogy ezután kétszer is meggondolják a kritikusok, hogy bírálják Michael Crichton könyveit. A Jurassic Park és a Repülő koporsó (Airframe) szerzője ugyanis legutóbbi könyvében övön aluli ütésekkel vágott vissza egyik bírálójának.

Michael Crowley, a The New Republic című politikai hetilap egyik szerkesztője a közelmúltban jelentette ki, hogy Michael Crichton legutóbbi könyvében valóságos ámokfutást rendezett ellene.

Az újságíró bűne, hogy márciusban egyik cikkében foglalkozott Michael Crichton írásaival, és azt írta: a szerző széles körben terjesztett gondolata, hogy a tudósok, gondolkodók, riporterek és bürokraták látványosan korruptak és rosszak.

Michael Crowley szerint az író ezekkel az elitellenes gondolatokkal megágyazott a Bush-korszaknak, nem véletlen, hogy 2004-ben - a globális felmelegedés negatív hatásait kétségbe vonó Félelemben (State of Fear) című könyve megjelenése után - a Fehér Ház vendége volt.

Ütésváltás

A jelek szerint ez már túl sok volt Michael Crichtonnak: legújabb, Next című könyvének - amelyben a génterápia olyan félresikerült termékei szerepelnek, mint a németül beszélő főemlősök, vagy a beszélgető papagájok - közepe táján megjelenik egy szereplő, akit érdekes módon Mick Crowley-nak hívnak, politikai újságíró, és ugyanúgy a Yale-re járt, mint Michael Crowley.

A regénybeli szereplőnek szokatlanul kis pénisze van, és megerőszakolja nővérének kétéves fiát, miután "az anális szex megtapasztalásának azonnali vágya tört rá".

Michael Crowley a The New Republic következő számában válaszol erre, de honlapján már olvasható egy rövid válasz. A szerző szerint Michael Crichton a kis péniszek szabályát (the small penis rule) igyekszik érvényesíteni. Ennek lényege, hogy ha valakit ilyen eszközökkel vesznek célba, nem áll elő, nem mondja azt: ez a kis péniszű szereplő én vagyok.

A kritikus egyébként győztesnek érzi magát, mivel bírálatára csak ilyen övön aluli válasz érkezett.