Live Aid ismét

Infostart
2006. december 13. 11:29
Több jótékonysági koncertet terveznek dél-amerikai zenészek, közéleti személyek és üzletemberek. A céljuk az, hogy enyhítsenek a Dél-Amerikában tapasztalható szegénységen. A rendezvények megszervezésére külön alapítványt hoztak létre, amelynek tiszteletbeli elnöke Gabriel Garcia Marquez. A kezdeményezés élére pedig a világhírű kolumbiai popénekesnő, Shakira állt.

Dallal a szegénység ellen. Az ötlet nem új, hiszen 21 éve volt már erre példa. Most latin-amerikai Live Aid koncertet tervez több dél-amerikai zenész, akiket közéleti személyiségek és üzletemberek is támogatnak.

A kezdeményezés élére a világhírű, kolumbiai származású popénekesnő, Shakira állt.

A videoklippjeiben és koncertjein is látványos csípőmozgást bemutató díva a kontinens szegényein akar segíteni. Dél-Amerikában komoly gondot jelent a nincstelenség, és az, hogy nagyon sok gyermek dolgozik.

Az adatok szerint Latin-Amerikában 40 millióra tehető a munkára fogott kiskorúak száma.

A helyzet talán Argentínában a legrosszabb, ahol a lakosság több mint fele a hivatalos szegénységi küszöb alatt él. Shakira egy interjúban azt mondta, hogy hazájában, Kolumbiában, legalább kétmillió gyerek nem jár iskolába, hanem dolgozik helyette.

A tervek szerint az 1985-ös Live Aid koncerthez hasonló rendezvényt szerveznének a földrész megsegítésére. 21 évvel ezelőtt az éhező afrikaiaknak gyűjtöttek a sztárok; akkor Londonban, Philadelphiában, Sydeneyben és Moszkvában léptek föl a hírességek.

A koncerteket, műhold segítségével legalább 100 ország több mint 1.5 milliárd nézője látta. Shakiráék most azt tervezik, hogy jövőre öt városban, köztük Buenos Airesben, Miamiban és Los Angelesben tartanak koncerteket.

A rendezvények megszervezésére külön alapítványt hoztak létre. Ennek tiszteletbeli elnöke Gabriel Garcia Marquez. A kolumbiai író arra hívta föl a figyelmet, hogy a kontinens riasztó statisztikai adatokkal bír: évente 350 ezer 5 éven aluli gyermek hal meg a szegénység miatt.

Az alapítványt egyébként az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF is támogatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást