Tovább koncentrálódik a magyar könyvértékesítés

InfoRádió / MTI
2006. december 1. 17:31
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint elsősorban a kortárs magyar szerzők elismertségének és a gyermekirodalom előretörésének köszönhető az idei kimagasló könyvtermés.

Zentai Péter László elmondta: a siker mind a nemzetközi könyvfesztiválokon, mind a magyarországi könyvértékesítésben a magyar kortárs szerzők elismertségének köszönhető.

Az elnök szerint Závada Pál, Szabó Magda, Esterházy Péter vagy Vámos Miklós könyvei a nemzetközi bestseller-szerzőkkel is állják a versenyt.

Zentai Péter László hangsúlyozta: a gyermekkönyvek aránya a kínálatban - a Harry Potter-könyvektől datálható siker nyomán - elérte a tíz százalékot, a szépirodalmi kiadványok részesedése pedig 17 százalékra ugrott, míg az európai átlag tíz százalék körül van - emelte ki az elnök.

A Harry Potter-sorozat legjelentősebb hatását a szakember abban látja, hogy a gyerekek nem ijednek meg a vastag, képek nélküli kötetektől.

Zentai Péter László beszámolt arról is, hogy az országban jelenleg mintegy ezer kiadó működik, a kiadás azonban folyamatosan koncentrálódik: a könyvpiac 90 százalékát mintegy 140 kiadó alkotja, az értékesítés felét azonban kevesebb mint húsz nagy cég végzi.