Cuni és a 18 mikrotonális rága

Infostart
2006. október 18. 12:54
Amelia Cuni dhrupád énekes szerda este a Jövő Háza Teátrumban lép fel este fél nyolckor az Õszi Fesztiválon.

Az olasz származású, de 1992 óta Berlinben élő művésznő több mint másfél évtizedet töltött Indiában, ahol különböző zenei és tánctanulmányokat folytatott.

Amelia Cuni a dhrupad-éneklés, az indiai művészi zene legrégibb formájának elismert képviselője, de számos kortárszenei produkcióban, experimentális zenei eseményekben is részt vett és vesz az 1990-es évek óta.

Magyarországon John Cage 1970-ben írt "nagyszabású sorozatából, a Daloskönyvekből választotta ki az 58. szólót, ezt a 18 különálló részből álló, meghatározatlan struktúrájú darabot, melyben mindegyik rész egy-egy mikrotonális rágára, vagyis az indiai zenei hagyomány szellemében megalkotott dallamsejtekre épül".

A két ütőhangszeres játékossal Budapestre érkező, szuggesztív előadói stílusáról híres művésznő 2001-ben vett részt a Daloskönyvek teljes anyagának előadásán, az 58. szólóval azóta a világ számos fesztiválján aratott hatalmas sikert.

Cage-interpretációja valódi kuriózumnak számít Magyarországon, hiszen valódi dhrupad-éneklés legalább olyan ritkán hallható itt, mint Cage 1970-ben írt műve.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást