Tizedére csökken a védett műtárgyak száma

Infostart
2006. október 12. 09:06
Csaknem tizedére csökken a védett festmények száma. A kereskedők örülnek ennek, mert így drágábban adhatják a műtárgyakat, az örökségvédelmi hivatal pedig azért, mert így kevesebb munkája lesz. Az országból azonban könnyebben kivihetik a festményeket.

A Mű-Terem Galéria tulajdonosa szerint eddig indokolatlanul sok védett műtárgy volt Magyarországon.

Virág Judit hozzátette: az eljárás után külföldre is kerülhetnek az érintett alkotások, ezzel pedig nőhet a magyar képzőművészet elismertsége.

Számos külföldi befektető ugyanis nem szívesen vásárolt magyar festményt úgy, hogy nem vihette ki azt az országból. Azzal, hogy ez a korlát megszűnik, keresettebbek lesznek a magyar alkotások, így nő az áruk is.

A jelenlegi 40 ezerről nagyjából 4 ezerre csökkentik a védett festmények, szobrok számát - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal irodavezetője.

Buzinkay Péter elmondta, hogy a könyvekkel, iratokkal, műszaki és természettudományos emlékekkel együtt több százezer védett műtárgy van Magyarországon.

A hivatal apparátusa nem tudta ellátni ezek védelmét. A felügyelet ugyanis azt jelentette, hogy számon tartották minden egyes magántulajdonban lévő tárgy helyét és érvényesítették az állam elővásárlási jogát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Buzinkay Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Virág Judit
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást