Orhan Pamuk kapta az irodalmi Nobel-díjat

InfoRádió / MTI
2006. október 12. 13:51
A török Orhan Pamuknak ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat.

Az 54 éves író műveiben "szülővárosának melankolikus lelkét keresve új jelképeket alkotott az egymással ütköző és egymással összefonódó kultúrákra" az akadémia indoklása szerint.

A 10 millió svéd koronával (289 millió forinttal) járó díjat tavaly Harold Pinter angol drámaíró kapta.

A művészetek csodálója

Az idei díjazottról az Ulpius-ház főszerkesztője az InfoRádióban elmondta: az 54 éves Orhan Pamuk már hosszú ideje ír jobbnál jobb könyveket, amelyeket már több mint 40 nyelvre fordítottak le.

A nagy áttörést az 1985-ös A fehér kastély című könyve jelentette, emellett az 1990-es A fekete könyv és a 2002-es Hó számít kiemelkedő művének - tette hozzá Havasi Gergő.

A kiadó főszerkesztője szerint Orhan Pamuk összes művére jellemző a művészetek csodálata, valamint mély filozófiai gondolatok húzódnak meg a jól kidolgozott történetek és karakterábrázolás mögött. A pontosság mellett megfér nála a szerelem és a misztérium is.

Havasi Gergő hozzáfűzte: a díjhoz jelentősen hozzájárult a szerző legutóbbi könyve, az Isztambul, és az, hogy egész életművében az európai ás iszlám kultúra kapcsolatával, illetve Törökország helyzetével, hovatartozását foglalkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást