Hollywoodi dilemma: sztárral vagy nélküle?

Infostart
2006. augusztus 29. 05:37
Nemrég mindenki meglepetésére szakított Tom Cruise-zal és produkciós vállalatával a Paramount. A filmstúdió a sztár viselkedésével magyarázta az esetet, a döntésnek azonban most a közgazdászok is utána jártak. És belátták: helyesen határozott a Paramount vezetése.

A válásnak sokkal egyszerűbb a magyarázata: a sztár egyszerűen nem hozott annyit, mint amennyit vitt. Tom Cruise és a korábbi esetek, Mel Gibson, Lindsay Lohan és más sztárok kirúgásának apropóján a gazdasági szakemberek annak jártak utána: megéri-e egy neves, de igen drága színészt foglalkoztatnia a hollywoodi produkcióknak.

A Pennsylvania Egyetem közgazdasági professzora a következőket mondta: azt ugyan nem lehet tudni, mi járhatott Redstone úr, a Paramount vezetőjének a fejében, amikor kirúgta Tomot, az azonban biztos, hogy nem lehetett gazdaságos kifizetni számára azt a rengeteg pénzt.

Nincs szoros összefüggés

Statisztikai összefüggés nincs a sztárok és a siker között - mondta egy másik amerikai professzor, aki csaknem 200 film sikerességét, és gazdaságosságát tekintette át 1991 és 1993 között. Szerinte sokan gondolják azt, hogy a híres színészek alkalmazása automatikusan sikerre viszi a filmet, ez azonban nem igaz.

Számos példa van arra, ahogy a filmgyárak úgy is hatalmas haszonra tehetnek szert, ha a stáblistán nem dominálnak a nagy nevek: ilyenek voltak a Shrek filmek, az E.T. és a Star Wars mozik is.
Nem váltott ki viszont túl nagy érdeklődést a nézőkből a Földre szállt boszorkány című, tavaly készült alkotás annak ellenére, hogy a főszerepet Nicole Kidman játszotta, a film költségvetése pedig elérte a 85 millió dollárt. A produkció az Egyesült Államokban eladott jegyekből csak mintegy 65 millió dolláros bevételt hozott.