Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tolvajok és királyok kezében - a Szent Jobb története

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szent István napja alkalmából idén is megrendezték a hagyományos ünnepi szentmisét és az országos Szent Jobb-körmenetet Budapesten. Most megismerheti az ereklye történetét.

Az Szent Jobb története 1038. augusztus 15-én kezdődött. Az államalapító uralkodót ekkor temették el Székesfehérváron, a bazilika közepén álló szarkofágba.

A fehérvári káptalan azonban féltette a bebalzsamozott és mumifikálódott holttestet, ezért kivette azt a szarkofágból és elrejtette a bazilika alatti sírkamrában.

Ekkor történt, hogy a hit szerint csodás erővel bíró jobb kézfejet levágták és a templom kincstárában őrizték.

Kalandos évszázadok

Kalandos évszázadok következtek ezután. Egy Merkur nevű kincstárnok ellopta az ereklyét, és bihari birtokára vitte, ahonnan Szent László király hozatta vissza, és apátságot alapított tiszteletére megtalálásának helyszínén, a mai romániai Szentjobb nevű településen.

Ide zarándokoltak el a Szent Jobbhoz évszázadokon át a hívek.

A XV. században Székesfehérvárra vitték, majd a mai Dubrovnikba került, ahonnan Mária Terézia szerezte vissza. Az ereklyre Bécsbe, majd Budára került az angolkisasszonyokhoz.


A Szent Jobb ereklyetartója (képgaléria)

Mária Terézia volt az, aki elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának a megünneplését.

Az 1800-as évek elején II. József rendeletére a keresztesek férfirendje őrizte, majd a rend megszűnése után, 1865-től ez az esztergomi főegyházmegye feladata volt.

Az 1900-as évek elején a budavári palota Zsigmond-kápolnájába került, ahol 1944-ig volt látható.

A háború évei

A II. világháború végén a Szent Jobbot a koronázási ékszerekkel együtt elhurcolták, és egy salzburgi barlangban rejtették el. Itt talált rá az amerikai hadsereg, s megőrzésre a salzburgi érseknek adták át. Az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre.

Az ünnepség végén a Szent Jobbot visszavitték az Angolkisasszonyok zárdájába, és ott őrizték 1950-ig, a rend feloszlatásáig.

Ezután a Szent István Bazilika plébániájának páncélszekrényében rejtették el, mert ezekben az években már nem volt szabad nyilvános körmentben tisztelni Szent István jobbját.

Így volt ez 1987. augusztus 20-ig, amikor a Szent István Bazilikában Paskai László bíboros, esztergomi érsek fölszentelte a Szent Jobb kápolnát, melynek létrejöttét néhai Lékai László bíboros kezdeményezte. Itt helyezték el a nagy király ereklyéjét, mely azóta is látogatható.